IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Evergrande изгуби свободата си, а вече не е и милиардер

Нетното богатство на Хуей Ка Йен е спаднало до 979 млн. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg

11:52 | 25.10.23 г. 1
Основателят на Evergrande Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg LP
Основателят на Evergrande Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg LP

Хуей Ка Йен вече загуби свободата си. Сега основателят на China Evergrande Group вече не е и милиардер, пише Bloomberg.

Нетното богатство на Хуей е намаляло до 979 млн. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg, а книжата на затъналата му в дългове строителна компания се търгуват за едва 0,24 хонконгски долара (3 щатски цента) за брой. Акциите на China Evergrande са изгубили 86% от стойността си след възобновяването на търговията с тях в края на август.

Макар че спадът на богатството на Хуей може да изглежда маловажен на фона на полицейското разследване срещу него за предполагаеми престъпления, стойността на активите на имотния магнат е от особен интерес за кредиторите, които се стремят да ограничат загубите от един от най-големите корпоративни сривове в китайската история. Спадът показва също колко тежко е положението на Хуей, след като той се възползва от бума на пазара на недвижими имоти в страната повече от десет години.

Преди време Хуей беше втори по богатство в Азия, а състоянието му достигна връхна точка от 42 млрд. долара през 2017 г. Оттогава обаче то е намаляло с 98%, сочи индексът на богатството на Bloomberg. Сега основателят е под полицейски контрол, а империята му е в задънена улица, без ясен план за преструктуриране.

Ново изпитание по-късно този месец може почти да изтрие богатството му. Най-задлъжнялата строителна компания в света ще се изправи пред съд в Хонконг на 30 октомври, за да отговаря по иск за ликвидиране.

Основателят на Evergrande изгуби статута си на милиардер. Графика: Bloomberg LP Основателят на Evergrande изгуби статута си на милиардер. Графика: Bloomberg LP

Ако бъде издадена заповед за разформироване, ще бъдат назначени ликвидатори, за да превърнат активите на Evergrande в ликвидни средства в полза на всички кредитори, казва Джонатан Лейч, партньор в Hogan Lovells в Хонконг.

„Възможно е в крайна сметка кредиторите да поемат собствеността на бизнеса, а акционерите да бъдат изтрити“, отбелязва Лейч. Но, ако Хуей остане начело на компанията, за да я преведе през процеса по преструктуриране, той може да запази някои акции като стимул, допълва адвокатът.

В пореден обрат съпругата на Хуей Дин Юмей беше отбелязана като независима трета страна в документ от август, което се тълкува като намек за развод и разделяне на активите.

Откакто Evergrande се листна на борсата в Хонконг, Дин притежава дял от 6%, равняващ се на около 24 млн. долара, чрез регистрирана на Британските Вирджински острови компания, на която е изцяло собственик. Преди това в документите на Evergrande делът ѝ беше отбелязван като съпружески интерес на Хуей, а сега Дин фигурира като отделен собственик. Чрез този дял Дин е набрала кешови дивиденти за над 500 млн. долара през годините. Не е ясно как Хуей е разделил активите със съпругата си.

Имотният магнат предостави активи, след като беше призован от китайските власти да използва личното си имущество, за да плати дълговете на компанията. Луксозно имение на хълм в Хонконг, свързвано с него, беше обявено за продажба на цена от 880 млн. хонконгски долара, след като попадна в ръцете на синдик. То не намери купувач по-рано тази година, след като офертите не отговориха на целта на кредитора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
Какво да му е състоянието освен тежки загуби, гигантската понзи схема наречена имотен сектор приключва, само аз и Кавръков колко сме писали тук, че идват тежки години с високи лихви с цел да предпазиме хората.. . Ето последното интервю на Кристалина Георгиева отностно лихвите по кредити - https://***.standartnews.com/biznes-ikonomika/tezhka-prognoza-ot-kristalina-georgieva-kakvo-stava-s-lihvite-539927.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още