IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг прие нов закон за националната сигурност, който може да подкопае демокрацията

Законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като град, който зачита върховенството на закона и има независими институции, изтъква Великобритания

23:00 | 20.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В изявлението на Тюрк се казва, че широко дефинираните и неясни разпоредби в закона могат да доведат до "криминализиране на широк кръг от действия, защитени от международното право в областта на правата на човека, включително свободата на изразяване, мирните събрания и правото да се получава и разпространява информация". Приемането му без "задълбочен процес на обсъждане и смислени консултации е стъпка назад за защитата на правата на човека в Хонконг", добавя той.

В отделно изявление ЕС посочи, че е загрижен за "потенциалното въздействие върху правата и свободите на хората в Хонконг". "Това също така повдига въпроси относно дългосрочната привлекателност на Хонконг като международен бизнес център", се казва в изявлението, което призовава специалния административен район да укрепи доверието във "високата степен на автономия", предоставена съгласно формулата "една държава, две системи", приета при връщането на Хонконг от британско към китайско управление през 1997 г.

Великобритания от своя страна заяви, че законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като международен град, който зачита върховенството на закона, има независими институции и защитава свободите на гражданите си.

В отговор днес Китай призова Лондон да спре да отправя "необосновани обвинения" относно член 23 от Основния закон, се казва в изявление на посолството на Пекин във Великобритания.

Забележките на британската страна, свързани с Хонконг, са сериозно изопачаване на фактите и представляват сериозна намеса във вътрешните работи на Китай, заяви вчера китайското посолство във Великобритания, цитирано от агенция Синхуа.

"Ние сме твърдо против това", заяви говорител на посолството.

Говорителят направи коментарите, след като във вчера британският външен министър Дейвид Камерън направи изявление, в което се опита да очерни разпоредбите на член 23 от Основния закон на Хонконг.

Приемането от Законодателния съвет на специалния административен район на Наредбата за гарантиране на националната сигурност представлява изпълнение на конституционната отговорност на Хонконг за гарантиране на националната сигурност, което отговаря на дългоочаквания общ стремеж на хората в цялата страна, включително на сънародниците от Хонконг, се казва в изявлението на говорителя.

"Законодателният процес беше стриктен и основан на процедури. Съдържанието на закона е разумно и обосновано. Дефиницията на престъпните елементи е ясно. Строгостта на наказанията е съразмерна. Тя е в съответствие с международното право и общоприетата международна практика", заяви говорителят.

Наредбата напълно гарантира правата и свободите, с които се ползват жителите на Хонконг съгласно Основния закон, както и разпоредбите на Международния пакт за граждански и политически права и Международния пакт за икономически, социални и културни права, които са приложими за специалния административен закон, се казва в изявлението.

Наредбата ще допринесе за по-стабилна и по-прозрачна бизнес среда в Хонконг и ще гарантира дългосрочната стабилност и просперитет на града, каза говорителят.

Въпросите, свързани с Хонконг, са вътрешни работи на Китай, по които британската страна следва да се въздържа да прави необосновани забележки, се казва в изявлението.

"Призоваваме Великобритания да прекрати неоснователните си обвинения относно разпоредбите на член 23 от Основния закон и да се въздържа от намеса във вътрешните работи на Китай под какъвто и да е предлог", заяви още говорителят. 

Службата на Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао подчерта, че законът ще "осигури просперитета и стабилността на Хонконг", както и ще защити интересите на чуждестранните инвеститори, демокрацията и свободата.

Службата за връзка на централното китайско правителство в Хонконг заяви вчера, че приемането на закона за защита на националната сигурност с единодушно гласуване от Законодателния съвет на специалния административен район е още един важен етап от завръщането на Хонконг в родината, посочва China Daily.

Приемането на законопроекта бележи ефективното изпълнение от страна на Хонконг на конституционната отговорност, предвидена в член 23 от Основния закон на специалния административен район, като укрепва основите на дългосрочния мир, просперитет и стабилност на територията и ще гарантира висококачествено развитие на Хонконг с високо ниво на сигурност, се казва в изявлението на службата.

Наредбата за гарантиране на националната сигурност е дългоочакван закон, който е в съответствие с волята на народа, гарантира сигурността и насърчава развитието, заяви службата, като се позова на данни, според които 98,6 % от мненията, получени по време на проведена обществена консултация, са показали подкрепа за законодателството и са дали положителни коментари.

В изявлението се казва, че безпроблемното приемане на законопроекта демонстрира нова атмосфера съгласно принципа "патриоти управляват Хонконг" и илюстрира положителното взаимодействие между изпълнителните и законодателните органи в съвместните им усилия за изпълнение на конституционните отговорности.

Службата също така заяви, че наредбата е правен акт, който отчита както гарантирането на националната сигурност, така и защитата на правата и свободите на човека. Тя може да запълни пропуските в съществуващите закони за националната сигурност и да подобри съответните правни системи и механизми за прилагане.

В изявлението се подчертава още, че безпроблемното приемане на закона позволява на Хонконг да се съсредоточи върху икономическото развитие и подобряването на благосъстоянието на неговите жители, посочва China Daily.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
earth1225
преди 1 месец
Каква демокрация в Хонконг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още