IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от BYD разработчик на части за батерии обмисля листване в Хонконг

Китайската компания Gellec вече отложи плановете си за първично публично предлагане в континентален Китай

17:10 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hebei Gellec New Energy Science & Technology Co. обмисля да осъществи първично публично предлагане (IPO) на борсата в Хонконг още през следващата година, след като отложи плановете за листване в континентален Китай, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Китайската компания за батерии, подкрепяна от лидера на китайския автомобилен пазар BYD Co., е провела дискусии с потенциални съветници за продажбата на акции. Евентуално листване може да генерира за концерна поне няколкостотин милиона долара и да му осигури оценка от около 2 млрд. долара, изтъкват източниците.

Основана през 2010 г., Gellec произвежда сепаратори за литиево-йонни батерии, като през първото полугодие на 2022 г. приходите ѝ достигат691 млн. юана при печалба от 130 млн. юана, става ясно от проспекта за IPО.

BYD притежава повече от 2% дял в Gellec и е допринесла за над половината от приходите на компанията през първите шест месеца на 2022 г.

Листванията в Азия, особено в Китай, бяха почти напълно замразени, тъй като регулаторните пречки и икономическото забавяне помрачиха настроенията сред инвеститорите.

Китайската комисия за регулиране на борсите заяви през август, че ще забави темпа на IPO-та, позовавайки се на „последните пазарни условия“, без да дава подробности как ще го направи. Този ход беше насочен към стабилността на пазара, след като някои компании оттеглиха плановете си за листване поради влошаване на представянето и липсата на стабилна собственост. Това ограничи и продажбите на акции от най-големите инвеститори във фирми, чиито книжа поевтиняха под цената им от времето на тяхното IPO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още