IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на китайската BYD расте с над 200% през първото полугодие

От 612 425 електромобила, продадени от концерна през шестте месеца, 10% са били изнесени в чужбина

09:38 | 29.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на автомобили BYD Co. представи печалба за първото полугодие, което нараства с 204,7% на годишна база, подкрепена от рекордните продажби на превозни средства, задвижвани от нов вид енергия (NEV), съобщава Ройтерс.

По този начин основният конкурент на американската Tesla Inc. на пазара в Китай, най-големият в света по обем на продажбите, запазва короната си на най-продаваната марка в страната.

Нетната печалба на BYD за първите шест месеца на годината достига 10,95 млрд. юана (1,5 млрд. долара), което представлява ръст от 204,7% спрямо отчетените година по-рано 3,6 млрд. юана, при 72,7% ръст на приходите до 260,12 млрд. юана.

За второто тримесечие на годината BYD отчита нетна печалба от 6,82 млрд. юана, ръст от 144,7% спрямо същия период на 2022 г., изчислява Ройтерс. Все пак увеличението е по-малко в сравнение с това от първото тримесечие, когато печалбата нарасна петкратно. Резултатът от второто тримесечие отговаря на очакванията на BYD за печалба в диапазона 6,37-7,57 млрд. юана.

Базираният в Шънджън автомобилен производител, подкрепен от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, успя да затвърди лидерството си на най-големия автомобилен пазар в света в лицето на засилващата се ценова конкуренция и забавящото се търсене. През октомври миналата година той изпревари по продажби доскорошния лидер, германската марка Volkswagen.

В понеделник (28 август) стана ясно, че звено на BYD е сключило споразумение за закупуване на китайския бизнес за мобилност на базираната в САЩ Jabil Inc. за 2,2 млрд. долара.

Въпреки успехите рентабилността на BYD е поставена под натиск на фона на продължаващата ценова война, започната от Tesla в края на миналата година.

От февруари BYD пусна нови версии на осем от своите най-продавани модели, чиито цени са между 4% и 25% по-ниски в сравнение с предишните варианти.

Компанията се присъедини към вълната от китайски производители на електромобили, които търсят разширяване отвъд граница, чрез отваряне на шоуруми в страни като Сингапур и Австралия.

От 612 425 електромобила, продадени от BYD през първото полугодие, 10% са били изнесени в чужбина, показват данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили. Tesla е продала 889 015 електромобила в световен мащаб през същия период.

Маржът на брутната печалба на BYD през второто тримесечие достига 18,73%, в сравнение със 17,86% през първите три месеца, показва анализът на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още