IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD се отказва от плана да вложи 1 млрд. долара в производство на електромобили в Индия

Китайската компания е уведомила своя местен партньор за решението си

20:27 | 28.07.23 г.
Електрическият SUV на BYD Denza N7. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Електрическият SUV на BYD Denza N7. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Лидерът на китайския автомобилен пазар BYD Co. е информирал своя партньор в индийското си съвместно предприятие, че ще отложи плановете да инвестира 1 млрд. долара в производството на електромобили, след като неговото инвестиционно предложение беше отхвърлено от правителството на страната, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

BYD и нейният индийски партньор Megha Engineering and Infrastructures представиха предложение за инвестиция до правителството на Индия през април за производство на електромобили, което обаче беше отхвърлено. Основната причина, поради която трите министерства, разгледали предложението, отказаха плана, е свързана с опасението за сигурността относно инвестициите на китайска компания.

Ръководството на BYD се е свързало с Megha, изтъквайки, че иска да се откаже от инвестицията, споделят източниците, пожелали да запазят анонимност.

За момента китайският концерн отказва да коментира състоянието на своето инвестиционно предложение.

BYD изпревари по-рано тази година Volkswagen AG като най-продаваната автомобилна марка в Китай, като планира агресивно разширяване отвъд граница.

Компанията заяви, че присъства в Индия от 16 години, като продава както леки коли, така и автобуси с електрическо задвижване.

По време на среща миналата седмица базираната в Хайдарабад Megha призова BYD да изчака за повече яснота относно ситуацията, преди да се откаже от плана за производство на електрически автомобили в Индия.

BYD е разбрала, че нейното инвестиционно предложение ще бъде политически натоварено поради засиления контрол относно китайските инвестиции в Индия, като се е опитала да потуши опасенията, изтъкват още източниците.

В документа се посочва, че гласово активиращите команди на вградени в превозните средства приложения ще бъдат налични на индийски език и всички данни от електромобилите ще се съхраняват на територията на Индия.

BYD е предложила да започне производство в Индия до 2025 г., споделят източниците.

Индия започна да подлага на внимателен преглед инвестициите от Китай през 2020 г. на фона на поредица от гранични сблъсъци между двете страни.

Китайската Great Wall Motor наскоро отложи плановете си да инвестира 1 млрд. долара в Индия, след като не успя да получи разрешение от правителството.

BYD навлиза на индийския пазар през 2007 г., произвеждайки батерии и компоненти за производителите на мобилни телефони. През 2013 г. компанията започва да изгражда електрически автобуси в Индия съвместно с Megha в рамките на съвместно дружество, наречено Olectra Greentech.

BYD, която вече е инвестирала над 200 млн. долара в Индия, предлага на пазара електрическите Atto 3 и e6 EV, като планира да започне продажби на своя електрически седан Seal по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още