IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD ще разчита на Бразилия и Чили за доставки на литий за електромобилни батерии

Компанията води преговори за внедряване на нова технология за извличане на литий в Чили

12:12 | 05.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически превозни средства BYD Co. се присъединява към надпреварата за разработка на находища на литий в Латинска Америка в опит да сложи ръка върху по-голям дял от веригата на доставки на този метал, който играе ключова роля при електромобилните батерии, пише Bloomberg.

В Чили, страната с най-големите доказани залежи на литий, BYD води преговори с властите и с редица компании, включително със SQM, за внедряване на нова технология за добив, докато в Бразилия концернът работи върху малък самостоятелен проект, споделя вицепрезидентът на автопроизводителя Стела Ли в интервю за Bloomberg.

Двете страни представляват ключови стълбове в регионалния тласък на BYD към подсигуряване на доставките на литий. В Бразилия компанията изгражда първия си завод за електрически автомобили извън Азия като част от план за създаване на регионален център за производство и иновации. В северната част на Чили тя работи върху фабрика за катоди, след като получи достъп до преференциални цени за литий, добиван от SQM.

Сега основният глобален съперник на Tesla Inc. се стреми да стигне още по-далеч. BYD води преговори за въвеждане на нов начин за извличане на литий директно от чилийските солници, по-ефективен метод в сравнение със сегашната практика за изпомпване на огромни количества течност и съхраняването ѝ в гигантски изпарителни басейни за година или повече. Планът е да се адаптира техниката за директно извличане на литий, използвана в Китай, към условията на Чили.

„BYD е готов да осигури усъвършенстваната технология за извличане на Чили, като същевременно ще разработим патенти за научноизследователска и развойна дейност на местно ниво и ще предложим безплатни патенти на чилийското правителство, за да помогнем на Чили да изгради тази индустрия“, изтъква Ли.

В Бразилия BYD развива „малък проект за добив, като работим усилено, за да се опитаме да си осигурим повече резерви“, споделя още Ли. Компанията не работи с партньори на местно ниво. „Искаме да го направим сами“, добавя тя.

Очаква се пазарът на литий да бъде изправен пред криза в предлагането преди края на това десетилетие на фона на по-широкото приемане на електромобилите, като ще са необходими над 51 млрд. долара инвестиции за посрещане на бъдещето търсене на метала, изчислява Benchmark Mineral Intelligence.

Във вторник китайският концерн обяви, че ще инвестира 3 млрд. реала (624 млн. долара) в Бразилия, за да построи първия си завод за електромобили извън Азия, тъй като компанията се стреми да разшири своето географско присъствие на фона на глобалния скок в продажбите. Производителят на изцяло електрически и плъгин хибридни модели планира да изгради производствен комплекс в североизточния бразилски щат Баия, като съоръжението ще включва производство на хибридни и електрически автомобили, звено, фокусирано върху шасита за електрически автобуси и камиони, и звено за обработка на литиев и железен фосфат за международния пазар.

Предвижда се търговската дейност да започне преди края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още