IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската BYD ще строи завод за електромобили в Бразилия за над 600 млн. долара

Това ще бъде първото монтажно съоръжение на концерна извън Азия

17:45 | 04.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн BYD Co. ще инвестира 3 млрд. реала (624 млн. долара) в Бразилия, за да построи първия си завод за електромобили извън Азия, тъй като компанията се стреми да разшири своето географско присъствие на фона на глобалния скок в продажбите, съобщава Bloomberg.

Производителят на изцяло електрически и плъгин хибридни модели, който успешно се конкурира с Tesla Inc. на глобалния електромобилен пазар, планира да изгради производствен комплекс в североизточния бразилски щат Баия, като съоръжението ще включва производство на хибридни и електрически автомобили, звено, фокусирано върху шасита за електрически автобуси и камиони, и звено за обработка на литиев и железен фосфат за международния пазар.

Предвижда се търговската дейност да започне преди края на 2024 г.

Заводът ще бъде първият на BYD извън Азия, където компанията също планира да инвестира в Тайланд и Виетнам.

Решението на концерна следва усилията на правителството на Бразилия да задълбочи връзките между най-голямата икономика в Латинска Америка и Китай и да привлече водещи компании да инвестират в страната. Тези усилия ще ускорят инвестициите, особено в устойчиви проекти, и ще помогнат за стимулиране на растежа, изтъква Стела Ли, вицепрезидент на BYD.

„Това е страна, на която вярваме, и това е правителство, на което вярваме“, посочва Ли, докато е на посещение в Сао Пауло.

Президентът на страната Луис Инасио Лула да Силва се срещна в Китай с държавния глава Си Дзинпин през април и подписа 15 споразумения на стойност около 50 млрд. реала за китайски инвестиции. Лула да Силва се опитва да привлече китайските компании да построят нови заводи в страната, за да създадат работни места, като по този начин изпълни обещанието си за просперитет.

Фабриката на BYD ще има първоначален годишен капацитет от 150 хил. превозни средства, с потенциал да достигне 300 хил. броя. Това ще бъде второто съоръжение, посветено изключително на електрически и хибридни автомобили в Бразилия. Преди две години Great Wall Motors се споразумя да купи фабрика на Daimler AG в Сао Пауло, като обеща да инвестира 10 млрд. реала до 2032 г.

BYD очаква инвестицията да привлече местни доставчици, които могат да се специализират в производството на електрически и хибридни превозни средства. Фабриката ще осигури повече от 5 хил. нови работни места.

Китайската фирма е в Бразилия от 2015 г., когато откри завод за шасита за електрически автобуси в Сао Пауло. След това тя започва да произвежда фотоволтаични модули в същия регион и желязо-фосфатни батерии в щата Амазонас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още