IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Пекин предупреди за „антикитайски сили“ в Хонконг

Все още има „враждебни чуждестранни сили“, които се опитват да нарушат развитието и стабилността на Хонконг, изтъква ръководителят на Службата за връзка на Китай

15:00 | 16.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Властите на специалния административен район Хонконг трябва да бъдат бдителни срещу антикитайските сили в града  и да продължат „стриктно да прилагат“ закона за национална сигурност, предупреждава китайски служител, което предполага, че няма да има прекратяване на репресиите срещу несъгласието с този режим.

Все още има „враждебни чуждестранни сили“, които се опитват да нарушат развитието и стабилността на Хонконг, докато „антикитайските елементи“ се опитват да се завърнат, изтъква Джън Йенсион в доклад. Ръководителят на Службата за връзка на Китай в Хонконг разговаря с служители в полицейски колеж в събота.

Джън призова офицерите да „изградят солидна отбранителна линия“ за националната сигурност.

Пекин наложи закона за националната сигурност на Хонконг през юни 2020 г. в отговор на масовите протести срещу правителството от предходната година, които насърчиха антикитайски настроения.

Властите в Хонконг и Китай сигнализираха, че националната сигурност все още е основен приоритет в азиатския финансов център. През юли служители обявиха награда от 1 милион хонконгски долара (127 750 щатски долара) за предаването на осем задгранични активисти, твърдейки, че са извършили престъпления съгласно закона за националната сигурност дори след като са напуснали Хонконг.

Държавният департамент на САЩ осъди този ход, като каза, че извънтериториалните приложения на закона „са опасен прецедент“, който застрашава правата и свободите на хората.

Повече от 270 души бяха арестувани от полицията заради нарушение на националната сигурност, докато други десетки, включително продемократични активисти и бивши опозиционни депутати, са изправени пред обвинения по закона, който предвижда присъда като доживотен затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
"враждебни чуждестранни сили, "антикитайски елементи"...Ихх.Разкошна комунистическа семантика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още