IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Хонконг до Ню Йорк - цените на луксозните жилища се насочват към спад през 2024 г.

Над половината от 30 глобални града, наблюдавани от консултантска компания, ще отчетат по-слаб годишен ръст на жилищните капиталови стойности през тази година

16:09 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хонконг, Ню Йорк и Сан Франциско са сред най-малко десет големи града, които се насочват към спад на цените на жилищните имоти тази година.

Над половината от 30 глобални града, наблюдавани от консултантската компания Savills, ще отчетат по-слаб годишен ръст на жилищните капиталови стойности през 2024 г., сочат данните, видени предварително от Bloomberg. Консултантската компания очаква ръстът на цените на жилищата във високия сегмент да се забави до 0,6% през тази година спрямо 2,2 на сто през 2023 г. Това ще бъде най-слабият растеж от 2019 г. насам.

Високите лихви и политическата несигурност в Хонконг насърчават продажбите, но възпират купувачите, а комбинацията вероятно ще доведе до спад на цените на луксозните жилища с над 10% тази година. Това ще направи Хонконг най-слабият пазар, следен от Savills.

„Макар че първокласните жилища разчитат по-малко на ипотечни кредити от традиционните жилищни имоти, по-слабите макроикономически условия ще подкопаят нагласите. Много потенциални купувачи и продавачи ще възприемат изчаквателен подход“, коментира Келси Селърс, анализатор в Savills. По-трудната среда за пазара на първокласни жилища, който включва най-заможните квартали в глобалните градове, доведе до забавяне на растежа през 2023 г. след ръста на търсенето след пандемията.

Най-слабите пазари през 2024 г. за ръста на стойността на първокласните жилища. Графика: Bloomberg LP Най-слабите пазари през 2024 г. за ръста на стойността на първокласните жилища. Графика: Bloomberg LP

Освен от Хонконг слабото представяне е движено също от Ню Йорк и Сан Франциско, като първият отчита намаляване на възвръщаемостта от офиси, а вторият продължава да се бори със сътресенията в технологичния сектор. Китайски градове, включително Шънджън, Гуанджоу и Ханджоу, също се насочват към спадове, тъй като правителството не успява да стабилизира колебливия имотен пазар.

Цените на наемите в големите градове в света са нараснали с 5,1% през 2023 г., стимулирани отчасти от нарасналото търсене от купувачи, които са отложили покупката в очакване лихвите да се стабилизират. Лисабон отчита най-голям ръст на наемите между юли и декември миналата година от средно 22%, тъй като търсенето е изпреварило предлагането след въвеждането на мерки за контрол на наемите.

Но смекчаването на инфлационния натиск подкрепя перспективите за купувачите на жилища през 2024 г. Възможността централните банки да понижат лихвите тази година може да донесе положителни изненади за цените през второто полугодие, отбелязва Savills.

Най-силните пазари през 2024 г. за ръста на стойността на първокласните жилища. Графика: Bloomberg LP Най-силните пазари през 2024 г. за ръста на стойността на първокласните жилища. Графика: Bloomberg LP

За Сидни и Дубай се очаква и двата града да се възползват от ръста на населението с високо нетно богатство и да отбележат покачване на цените от съответно 9,9% и 5,9 на сто. Наред с прогнозите за растеж в Амстердам и Токио това е помогнало за задържането на положителна прогноза за средните капиталови стойности в 30-те града.

Но вълна от избори в почти 70 страни през 2024 г. може да ограничи стойностите в повече големи градове, предупреждава Savills.

„Предстоящата година е годината на избори, добавяйки допълнителен слой на несигурност за перспективите. Затова очакваме по-ниски, но положителни нива на ръст на капиталовата стойност през 2024 г.“, отбелязва Йелена Цветкович, директор на отдела за глобални жилищни анализи в консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още