IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг ускорява процеса по приемането на новото законодателство за сигурността

Това е първият път, в който проектозакон е публикуван и обсъден в Законодателния съвет в един и същи ден, откакто градът се върна под китайско управление

16:48 | 09.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хонконг ускорява процеса по приемането на новото законодателство за сигурността, което ще наложи доживотни присъди за престъпления като държавна измяна и ще даде на полицията разширени правомощия на фона на засиления натиск от страна на китайските лидери за бързо приключване на процеса.

Законопроектът от 212 страници беше публикуван от правителството и обсъден на набързо организирани сесии в законодателния орган на града в петък, съобщава Bloomberg.

Правителството ускори процеса, след като висши китайски служители, присъстващи на Общокитайското събрание на народните представители, настояха за приемането на закона, като лидерът Джон Лий се върна по-рано от Пекин в Хонконг.

Това е първият път, в който проектозакон е публикуван и обсъден в Законодателния съвет в един и същи ден, откакто бившата британска колония се върна под китайско управление през 1997 г.

Одобрението на законодателството не е под съмнение, след като властите преди това предприеха стъпки, за да гарантират, че само „патриотите“ могат да се кандидатират на избори. Новият закон ще предостави на властите широкообхватни инструменти за минимизиране на несъгласието в града след налагането от Пекин на закон за националната сигурност през 2020 г. след продемократични протести.

Скоростта, с която Хонконг придвижва закона, цели да покаже на президента на Китай Си Дзинпин, че градът се съобразява с неговия фокус върху националната сигурност, според Чон Джа-ян, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур.

Предложеното определение за държавна тайна ще приведе града в по-голямо съответствие с неясните закони на континентален Китай относно такава информация и шпионаж, което изплаши инвеститорите през последната година. Разкриването на държавна тайна води до 10 години затвор. Добавена е клауза, позволяваща разкриването на държавни тайни при ограничени обстоятелства, ако това е в обществен интерес.

Няколко проправителствени политици обаче повдигнаха въпроси относно двусмислената формулировка на набързо представения законопроект, според американска консултантска група за политически риск. Те изразяват загриженост относно твърде широките понятия в законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още