IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран заяви, че атаката срещу Израел е приключила и предупреди САЩ да не се намесват

Според Израел при атаката са изстреляни общо над 200 ракети и дронове, повечето от които са били прихванати

02:13 | 14.04.24 г. 5
Антиизраелски митинг в Техеран рано тази сутрин след атаката срещу Израел. Снимка: БГНЕС/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Антиизраелски митинг в Техеран рано тази сутрин след атаката срещу Израел. Снимка: БГНЕС/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Постоянното представителство на Иран към ООН обяви в страницата си в социалната медия X, че смята нападението си срещу Израел за "приключило" и предупреди САЩ да не се намесват в конфликта.

В публикацията Техеран заявява, че военните му действия са проведени въз основа на член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до законната отбрана, и са дошли в отговор на "агресията на ционисткия режим срещу нашите дипломатически помещения в Дамаск".

При израелския удар по иранското консулство в Сирия на 1 април загинаха двама бригадни генерали и други ирански военни.

"Въпросът може да се счита за приключен. Ако обаче израелският режим допусне нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-суров. Това е конфликт между Иран и измамния израелски режим, от който САЩ трябва да стоят настрани!", пише още в поста.

Според израелските изчисления при атаката Иран е изстрелял общо над 200 ракети и дронове към Израел.

Повечето от ракетите са били прихванати от иранската система за противовъздушна отбрана с голям обсег "Стрелата", съобщи говорителят на израелските отбранителни сили ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от The Times of Israel. Ракетите са били свалени предимно извън израелското въздушно пространство. Един от ударите е ранил момиче в пустинния регион Негев, а други са причинили "леки щети на инфраструктурата" във военна база, казва Хагари.

По-рано официалната иранска информационна агенция ИРНА съобщи, че "най-важната израелска военновъздушна база в Негев е била успешна цел на ракета "Хейбар". "Снимките и данните показват, че базата е понесла тежки удари", се казва в съобщението.

ИРНА заяви, че базата в Негев е била използвана от Израел "за нанасяне на удара по иранското консулство в Дамаск" на 1 април.

Според иранската държавна телевизия половината от изстреляните от Иран ракети срещу Израел "успешно са поразили целта си", предаде БГНЕС.

САЩ са свалили ирански безпилотни самолети, насочени към Израел, съобщиха пред Ройтерс трима американски източници, без да разкриват техния брой или точните им местоположения.

Израелски служител на отбраната заяви по-рано, че над 100 дрона, изстреляни от Иран към Израел, са били свалени извън израелското въздушно пространство.

Йордански самолети също са свалили десетки ирански дронове, прелитащи през Северна и Централна Йордания в посока към Израел, твърдят двама източници от страната по въпросите на сигурността, съобщи The Times of Israel. Това е демонстрация на подкрепа от страна на Аман, който остро критикува Израел за войната в Газа. Източниците твърдят, че дроновете са свалени във въздуха от йорданската страна на долината на река Йордан. Други са били прихванати в близост до иракско-сирийската граница.

Изтребители на британските кралски военновъздушни сили в Близкия изток "ще прихващат всякакви въздушни атаки в обхвата на нашите съществуващи мисии, ако е необходимо", съобщи Министерството на отбраната на страната.

"В отговор на увеличените ирански заплахи и нарастващия риск от ескалация в Близкия изток правителството на Обединеното кралство работи с партньорите си в региона, за да насърчи деескалацията и да предотврати по-нататъшни нападения", се допълва в изявлението.

В много градове в Израел се чуват сирени, а израелските военни призоваха населението да се скрие в убежищата.

Коконтраадмирал Даниел Хагари съобщи във видеоизявление, че Иран е изстрелял ракети по Израел, а "многобройни" изтребители са в небето и се готвят да противодействат на атаките на Техеран.

"Преди малко Иран изстреля ракети от своята територия към територията на Израел", казва Хагари. "Напомням ви, че независимо откъде е изстреляна заплахата, когато прозвучи алармен сигнал, трябва да влезете в укритието и да чакате там не по-малко от десет минути. Ще ви информираме в реално време, ако се наложи да останете там за по-дълъг период от време", посочва той.

По думите му израелската система за противовъздушна отбрана е "напълно оперативна и прихваща заплахите, където е необходимо, дори и в този момент."

"Възможно е да чуете експлозии от прихващания или падащи отломки. Тъй като има различни заплахи, предупрежденията могат да бъдат издадени в обширни райони", продължава той и призовава обществеността "да се въздържа от разпространяване на непроверени слухове и съобщения".

Израел планира "значителен отговор" на безпрецедентния ирански удар, съобщи неназован високопоставен израелски служител рано в неделя, цитиран от Channel 12 TV.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел осъди ударите на Иран като "безпрецедентна ескалация". "ЕС категорично осъжда неприемливото иранско нападение срещу Израел", написа той в платформата X. "Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи в изявление: "Остро осъждам сериозната ескалация, която представлява мащабната атака, предприета срещу Израел от Ислямска република Иран тази вечер. Призовавам за незабавно прекратяване на тези враждебни действия."

"Дълбоко съм разтревожен от съвсем реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион. Призовавам всички страни да проявят максимална сдържаност, за да избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток. Многократно съм подчертавал, че нито регионът, нито светът могат да си позволят нова война.", заявява Гутериш.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща "желязна" подкрепа за Израел. Изявлението му дойде, след като проведе спешна среща с висшите си служители по сигурността заради кризата в Близкия изток, предаде AFP.

"Току-що се срещнах с моя екип по националната сигурност, за да получа актуална информация за иранските атаки срещу Израел. Ангажиментът ни към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите пълномощници е железен", написа Байдън в Х.

Той съкрати пътуването си през уикенда до крайбрежието на щата Делауеър и проведе извънредна среща в Белия дом. Оттам разпространиха снимка от срещата с официални лица, сред които министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкен и директорът на ЦРУ Бил Бърнс.

Байдън на срещата с членове на Съвета за национална сигурност на САЩ. Снимка: БГНЕС/EPA/ADAM SCHULTZ Байдън на срещата с членове на Съвета за национална сигурност на САЩ. Снимка: БГНЕС/EPA/ADAM SCHULTZ

Бившият американски президент Доналд Тръмп коментира нападението по време на предизборен митинг в Пенсилвания. "Те са подложени на атака в момента, това е така, защото ние [САЩ] показваме голяма слабост. Това нямаше да се случи, ако ние бяхме на власт - вие го знаете, те го знаят, всички го знаят". "Америка се моли за Израел, ние изпращаме нашата абсолютна подкрепа на всички, които са в опасност", каза Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
single1992
преди 2 седмици
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-- https://do.my/aman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 15
Pyramid
преди 2 седмици
Израел трябва да опази територията, ХОРАТА и ресурсите си. НЕСРАВНИМИ са и няма да бъдат попълнени в случай че, ескалацията не приключи. Хубаво е, когато влизаш в битка, дамизлезеш жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 14
Pyramid
преди 2 седмици
Време е псевдодипломатите като Борел да замълчат и да се призоват И ДВЕТЕ страни в конфликта към масата за преговори. Дори и "значителен" отговор на Израел, по никакъв начин, няма да му реши Проблема. Израел само ще спечели от реалистична и мъдра политика, т.к. Западът НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ вечно да го пази а и дам (западът) е въвлечен в друга война, като преди това, неразумно, си е отрязал ресурсите и енергията. РАЗУМ е нужен но, не виждам да проявяват. Лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 10
evlogi
преди 2 седмици
Преди няколко години когато утрепаха Сулеймани, пак същата пушилка беше.След няколко години вероятно пак ще се повтори същото.Периодично евреите ликвидират по някой началник , Иран вдига врява до небето, ръси страшни клетви, след тва изпуфкват малко ракети и дронове, ПВО то ги сваля 90% още по пътя, аятоласите го пишат пред населението си като страшно отмъщение и керванът си продължава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още