IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран залови свързан с Израел кораб и заплашва да затвори Ормузкия проток

Според анализатор Техеран не иска да ескалира конфликта с директен удар срещу Тел Авив, макар че международната общност да не го изключва

21:03 | 13.04.24 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Напрежението в Близкия изток продължава да се покачва, след като Иран залови товарен кораб, свързан с Израел, в Ормузкия проток в събота и заплаши да затвори ключовия морски маршрут като отмъщение заради израелския удар срещу иранското консулство в Сирия.

При ударът в Дамаск, осъществен на 1 април, бяха убити седем офицери от Революционната гвардия на Иран, включително двама висши командири, припомнят от Ройтерс.

Напрежението в целия регион ескалира и все повече Израел и международната общност очакват ирански удар. Германският национален превозвач Lufthansa спря полетите си до Техеран, както и дъщерната ѝ компания Austrian Airlines. Австралийският флагман Qantas пренасочи полетите си от Пърт до Лондон.

Нидерландският превозвач KLM също обяви, че спира полетите през въздушното пространство на Израел и Иран, макар че продължава да лети до израелската столица Тел Авив, която е на средиземноморското крайбрежие. Нидерландия затваря и посолството си в столицата на Иран Техеран като предпазна мярка.

Залавянето на кораба

Иранската държавна информационна агенция IRNA съобщи, че хеликоптер на Революционната гвардия се е качил и отвел в ирански води плаващия под португалски флаг MSC Aries, за който от Техеран твърдят, че е свързан с Израел.

MSC, която експлоатира Aries, потвърждава, че Иран е заловил кораба и заявява, че работи "със съответните власти" за безопасното му връщане и благосъстоянието на 25-членния екипаж.

MSC наема Aries от Gortal Shipping, филиал на Zodiac Maritime, казва се в изявление на Zodiac. MSC отговаря за всички дейности на кораба. Zodiac е частична собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

Видеоклип в иранските новинарски канали, който претендира, че показва залавянето на кораба, показва фигура, спускаща се с рапел от хеликоптер към кораб. От Ройтерс са успели да потвърдят, че корабът във видеото е MSC Aries, но не и датата, на която е записано.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че очаква Иран да атакува Израел, като предупреди Техеран да не го прави. Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари допълва, че "Иран ще понесе последствията за избора да ескалира тази ситуация още повече" в отговор на съобщенията за конфискацията на MSC Aries.

Израелският външен министър Израел Кац обвини Техеран в пиратство.

Заплахи за затваряне на Ормузкия проток

Още във вторник военноморският ръководител на Революционната гвардия Алиреза Тангсири посочи, че Ормузкият проток, който се намира между Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е единственият път за достъп до Персийския залив, може да бъде затворен.

По думите на Тангсири Иран разглежда като заплаха присъствието на Израел в ОАЕ, с които Израел установи дипломатически отношения през 2020 г. като част от Споразуменията на Ейбрахам с посредничеството на САЩ.

Анализаторът Хасан Алхасан от Международния институт за стратегически изследвания посочва, че ако конфискацията на MSC Aries е отмъщение за удара на Израел срещу консулството на Иран в Дамаск, това показва желание да няма по-голяма ескалация на конфликта.

„Иран може да се опитва да играе със страховете, че може да попречи на корабоплаването през пролива, проход с по-голямо значение за глобалните доставки на петрол и газ от Червено море“, казва той. „Ако Иран се ограничи до конфискуване на търговски плавателни съдове, свързани с Израел, тогава това ще минимизира риска от тотален конфликт, но ще навреди на доверието“, допълва той.

Подкрепяната от Иран йеменска групировка хути прекъсна световната търговия с атаки срещу кораби в Червено море. Групата посочва, че се цели в кораби, свързани с Израел, като отмъщение за войната в Ивицата Газа. САЩ и Великобритания започнаха удари срещу цели на хутите в отговор на атаките срещу кораби, които се провеждат от декември 2023 г.

Съвместният морски информационен център, управляван от водена от Запада военноморска коалиция, казва, че корабите, които възнамеряват да плават през Ормузкия проток, един от най-важните енергийни маршрути в света, трябва да бъдат внимателни и да не се бавят.

Израел се готви за иранска атака

Израел се подготвя за нападение от страна на Иран след удара по израелското консулство в Дамаск, Сирия, в началото на този месец. Редица държави, сред които Индия, Франция, Полша и Русия, предупредиха своите граждани да не пътуват до региона, който е на ръба на тотална война заради конфликта в Газа.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби коментира, че заплахата от Иран е реална. Израелската армия обаче не е издала нови инструкции на цивилните, освен че ги призовава да са бдителни.

Израелското външно министерство не коментира информацията, че някои израелски дипломатически мисии са били частично евакуирани и мерките за сигурност са засилени.

„Отмъщението ще дойде“, пише най-големият всекидневник в Израел. „За момента предпоставката е, че ще бъде много скоро, през следващите няколко дни“, посочва изданието „Йедиот Ахронот“.

Израел не пое отговорност за въздушния удар на 1 април, при който бяха убити бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, старши командир на отвъдморските сили Кудс на Корпуса на гвардейците на иранската революция, и шестима други офицери. Военните са присъствали на среща в комплекса на посолството в Дамаск.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей коментира, че Израел "трябва да бъде наказан и ще бъде" с операция, която – по негови думи, ще е еквивалентна на атака на иранска земя.

Иран не иска ескалация

„Все още вярвам, че Иран не иска да участва в пълномащабна, пряка военна конфронтация срещу Израел и със сигурност не със САЩ, но така или иначе нещо трябва да направи“, коментира Раз Зимт, старши изследовател в Израелския институт за изследване на националната сигурност.

В петък израелският министър на отбраната Йоав Галант и началникът на армията генерал Херци Халеви имаха срещи с гостуващия ръководител на Централното командване на САЩ генерал Майкъл Курила, за да координират възможен отговор. Ирански източници и дипломати от САЩ, основният защитник на Израел, казват, че Техеран е сигнализирал на Вашингтон, че желае да избегне ескалация и няма да действа прибързано. Остава рискът обаче евентуален отговор да излезе извън контрол.

Тъй като Иран разглежда атаката срещу посолството като еквивалентна на атака срещу собствената му територия, Зимт коментира, че директна атака на израелска земя от самия Иран, а не от прокси като „Хизбула“ в Ливан, е напълно възможна. Иран разполага с ракети, способни да ударят директно Израел, а през последните седмици Израел засили въздушната си отбрана, която прихвана хиляди ракети, изстреляни от групировката „Хамас“ от Газа и от „Хизбула“ от Ливан.

Израелската армия извика обратно резервисти в подготовка за евентуална ескалация по северната граница на страната, където ежедневно си обменя огън с „Хизбула“.

Израелската армия е изтеглила по-голямата част от войските и бронираните си превозни средства от Газа преди отдавна обещаното нападение срещу град Рафах. Там се смята, че се крият хиляди бойци на „Хамас“.

От Министерския съвет на България коментираха в изявление, че премиерът Димитър Главчев получава своевременна и най-актуална информация от министъра на външните работи Стефан Димитров относно ескалиращото напрежение в Близкия изток. Българското правителство следи с повишено внимание ситуацията и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в региона, посочва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още