IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Помощта на САЩ за Израел зависи от защитата на цивилните в Газа

Американският президент призова за „незабавно прекратяване на огъня“ в конфликта

09:30 | 05.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън предупреди израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че подкрепата на САЩ за войната на Израел в Газа зависи от усилията му да реши хуманитарните страдания в анклава, призовавайки в същото време за „незабавно прекратяване на огъня“ в конфликта, съобщава Financial Times.

Коментарите от президента бележат най-силния му сигнал, че подкрепата на Вашингтон за офанзивата на съюзника му срещу „Хамас“ сега зависи от това Израел да намали цивилните жертви във войната – и е най-ясният призив за незабавно спиране на военните действия.

Посланието на Байдън към израелския премиер е било отправено в телефонен разговор в четвъртък само дни след като израелски въздушни удари убиха седем хуманитарни работници, доставящи храна в Газа, където хуманитарните агенции предупредиха за неминуем глад.

Това предизвика незабавен отговор от Израел, който късно в четвъртък заяви, че временно ще отвори отново сухопътния пункт Ерез за хуманитарна помощ, ще позволи пристанище Ашдод да бъде използвано за обработка на пратки с помощ, насочени към Газа, и ще позволи увеличени доставки на помощ от Йордания през друг сухопътен граничен пункт.

Белият дом приветства ходовете и заяви, че те и други трябва да бъдат „изцяло и бързо приложени“.

По време на разговора по-рано в четвъртък Байдън заяви, че ударите и цялостната хуманитарна ситуация са „неприемливи“.

„Той ясно даде да се разбере необходимостта Израел да обяви и приложи серия от специфични, конкретни и измерими стъпки, за да се адресират цивилните щети, хуманитарните страдания и безопасността на хуманитарните работници“, показва протокол на Белия дом от разговора.

„Той ясно заяви, че американската политика по отношение на Газа ще бъде определена от оценката ни за незабавните действия на Израел по тези стъпки“, се казва още в съобщението.

Байдън също така е „подчертал, че незабавното прекратяване на огъна е от съществено значение“ за стабилизиране на хуманитарната ситуация. Той призова Нетаняху да „овласти“ израелските преговарящи да сключат сделка за освобождаване на заложници, държани от „Хамас“, посочват от Белия дом.

Бившият президент Доналд Тръмп, предполагаемият кандидат на републиканците в тазгодишната надпревара за Белия дом, също призова за бързо разрешаване на войната. Той каза в четвъртък пред консервативния радиоводещ Хю Хюит, че еврейската държава „напълно губи PR войната“ и призова Израел „да приключи с това и да се върнем към мира и да спрем да убиваме хора“.

САЩ продължават да помагат за улесняване на преговорите за заложниците, като участва и директорът на ЦРУ Бил Бърнс, но според изявлението от четвъртък сега Израел трябва да направи отстъпки, за да постигне сделка.

Високопоставени представители на администрацията не изключиха вероятността САЩ да обвържат по-нататъшната военна помощ за Израел с начина на водене на войната – стъпка, която Байдън предприема неохотно.

„Няма да преглеждам решения, които все още не са взети“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, попитан за възможните условия за допълнителна военна помощ.

„Това, което искаме да видим, са някои реални промени от израелска страна“, добави Кърби. „Ако ние не видим промяна от тяхна страна, ще има промени от наша“.

Кърби добави: „Очакваме да видим... драматично увеличаване на хуманитарната помощ, отваряне на допълнителни пропускателни пунктове, намаляване на насилието срещу цивилни и със сигурност хуманитарни работници“.

Ивицата Газа е в задълбочаваща се хуманитарна криза, като ООН предупреждава, че стотици хиляди хора там са изправени пред неизбежен глад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още