IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел изпада във все по-голяма международна изолация след шест месеца война

Двама израелски офицери са уволнени заради атаката, при която загинаха седмина хуманитарни работници

21:13 | 05.04.24 г. 2
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Шест месеца след началото на войната в Ивицата Газа убийството на група хуманитарни работници от израелски въздушен удар илюстрира както хуманитарната криза, така и липсата на ясен изход от конфликт, който оставя Израел все по-изолиран на международната сцена.

Атаката в понеделник вечерта, при която бяха убити седем служители на групата за помощ на Световната централна кухня (WCK), шестима от които чужденци, разгневи дори някои от най-близките съюзници на Израел и засили натиска за прекратяване на боевете, пише Ройтерс.

Израелската армия признава, че ударът е бил нанесен по погрешка, и се извини за "неволната" смърт на седмината, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша. Един от загиналите е с двойно гражданство на САЩ и Канада, друг е палестинец.

Израелското разследване на атаката е установило сериозни грешки и нарушения на процедурите от страна на военните, в резултат на което двама офицери са уволнени. Това са началник-щаб на бригада с чин полковник и офицер за огнева поддръжка на бригада с чин майор. Порицание са получили други висши офицери, вкл. генерала начело на Южното командване.

Израелските сили погрешно са вярвали, че атакуват въоръжени мъже от „Хамас“, когато са ударили с дрон трите превозни средства на групата. Йоав Хар-Евен, който ръководи разследването, е коментирал пред журналисти, че ударите са в нарушение на стандартните оперативни процедури на израелската армия.

Извинението не помага особено за облекчаване на нарастващата тревога по света. Общественото мнение дори в традиционно приятелски настроени страни като Великобритания, Германия и Австралия е срещу израелската кампания в Ивицата Газа, която започна след атаката на групировката „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е подложен на нарастващ натиск от собствените си поддръжници да прекрати боевете, каза, че е възмутен от нападението на конвоя. В четвъртък, след разговор с Нетаняху, Белият дом поиска "конкретни и измерими стъпки за намаляване на цивилните щети", като предупреди, че бъдещата подкрепа на САЩ ще се определя от действията на Израел.

В петък Нетаняху нареди повторното отваряне на пропускателния пункт Ерез към северната част на Ивицата Газа и временното използване на пристанището Ашдод в Южен Израел. Подобрява се и достъпът на помощ от Йордания през пропускателния пункт Керем Шалом в южната част на Газа.

Ивицата Газа е в руини и по-голямата част от 2,3-милионното население на региона е напуснало домовете си. Хората сега зависят от помощи, за да оцелеят - горчиво унижение по време на свещения месец Рамадан. „Имахме известни надежди преди Рамадан, но тази надежда изчезна в нощта преди началото на месеца“, коментира 33-годишната Ум Насър Дахман, която сега живее със семейството си от петима души в палатков лагер в южния град Рафах. Повече от половината население на Ивицата Газа е намерило подслон там.

„Бяхме достатъчно добре преди войната, но станахме зависими от ограничената помощ“, допълва тя.

Още преди атаката срещу конвоя Израел беше дипломатически изолиран, като Общото събрание на ООН призоваваше многократно за хуманитарно прекратяване на огъня. ООН се опита да окаже натиск и за увеличаване на доставките на помощи в Газа, където, според хуманитарни работници, настъпва неизбежен глад.

Израел твърди, че във войната са загинали хиляди бойци на „Хамас“ и повечето бойни части на групировката са унищожени. Месеци след началото на войната обаче в северната и централната част на Ивицата Газа израелските войски все още се бият с групи бойци в райони, за които се смята, че са били прочистени в ранните етапи на войната.

Премиерът Бенямин Нетаняху досега се съпротивлява на натиска да промени курса и настоява, че „Хамас“ е екзистенциална заплаха за Израел, която трябва да бъде унищожена, преди да може да се възстанови траен мир в региона.

„Победата е наблизо. Много е близо и няма заместител на победата“, каза той пред делегация от републикански членове на американския Конгрес в Йерусалим в четвъртък, като призова и за по-голяма подкрепа от САЩ. Срещата се проведе часове преди разговора му с Байдън.

Израелската общественост до голяма степен подкрепя целите на войната – унищожаване на „Хамас“ и връщане у дома на 134 заложници, които все още се държат от организацията в Ивицата Газа. Самият Нетаняху обаче се сблъсква с нарастващо протестно движение и искания за нови избори, които социологическите проучвания показват, че ще загуби драматично.

Докато продължават мирните преговори, надеждите за пробив, който би могъл да осигури пауза в боевете и да даде възможност за връщането на заложниците, бяха многократно попарени. Лидерите на „Хамас“ посочват, че могат да издържат да се бият още дълго. „Изминаха шест месеца и бригадите Ал-Касам все още са в състояние да поддържат битката срещу ционистката окупационна армия“, коментира високопоставеният представител на „Хамас“ Сами Абу Зухри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
cyclop
преди 1 месец
Ама виж какъв късмет вадят - за русия всеки ден има по пет сводки къде какво паднало, къде двама човека убило, къде балкон на жилищна сграда съборило, а за израел на месец по страничка. все едно висша сила ги пази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още