IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел изтегля войските си от Хан Юнис, готвейки се за ход срещу Рафах

Тел Авив се придържа към целта си да унищожи "Хамас" въпреки предупрежденията на САЩ и международните партньори

11:10 | 08.04.24 г.
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Израел е изтеглил войските си от Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа в подготовката за операция в Рафах, последната крепост на групировката „Хамас“ в региона. Подготовката на операцията продължава въпреки предупрежденията на САЩ, че голяма сухопътна офанзива срещу Рафах ще е грешка, пише FT.

„Нашите сили напуснаха района, за да се подготвят за бъдещите си мисии, включително мисията им в Рафах“, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант след среща с висши офицери от южното командване на армията.

В изявление на армията се казва, че министърът е бил информиран за подготовката за унищожаването на бригадата в Рафах на „Хамас“ - „постижение, което ще финализира разрушаването на „Хамас“ като военна власт в Газа“.

Изтеглянето от Хан Юнис на практика затваря фаза от наземната офанзива срещу групировката и се случва, след като Израел и представители на „Хамас“ изпратиха екипи в Египет за разговори за потенциално прекратяване на огъня в шестмесечната война.

Позициите на преговарящите остават далеч една от друга. „Хамас“ иска край на войната и изтегляне на израелските сили, докато премиерът на Израел Бенямин Нетаняху казва, че войната няма да свърши, докато организацията не бъде унищожена. Той също така посочва, че няма да бъде сключена сделка без освобождаването на около 130 заложници, които екстремистите продължават да държат в Ивицата Газа.

Нараства обаче натискът върху Израел да промени подхода си и да направи повече, за да избегне цивилните жертви, както и да подобри хуманитарната ситуация. Този натиск се засили още повече от миналата седмица, когато седем хуманитарни работници от групата World Central Kitchen бяха убити при израелски удар с дрон.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди миналата седмица, че американската подкрепа за Израел във войната ще зависи от усилията за справяне с хуманитарните страдания и призова за „незабавно прекратяване на огъня“.

Палестинските здравни власти казват, че повече от 33 хил. души са загинали в Ивицата Газа от началото на войната, която беше предизвикана, след като „Хамас“ осъществи трансгранично нападение в южен Израел, при което уби 1200 израелци.

Израел настоява, че е необходимо да атакува Рафах – град до границата на Ивицата Газа с Египет, където се намира последната крепост на „Хамас“. "Няма да оставим никакви бригади на „Хамас“ активни - в която и да е част от Ивицата Газа", коментира генерал Херци Халеви, началник на генералния щаб, в неделя вечерта.

Съюзниците на Израел изразяват дълбоки опасения относно операция срещу Рафах, където повече от 1 млн. цивилни палестинци намериха подслон, разселени заради войната.

САЩ предупреждават от миналия месец, че всяка голяма наземна операция в района ще бъде „грешка“, която ще доведе до повече смъртни случаи на невинни цивилни и ще влоши и без това тежката хуманитарна криза. Израел настоява, че ще евакуира цивилни, преди да започне атака.

Халеви казва, че Израел е „далеч от спирането“ на войната, въпреки че изтегли част от войските си, защото все още не е постигнал напълно целите си. Главната цел е връщането на останалите заложници, държани от „Хамас“, и унищожаването на въоръжената група.

„Висши служители на „Хамас“ все още се крият. Рано или късно ще стигнем до тях“, допълва той.

Според Халеви Израел е подготвен и за евентуално отмъщение на Техеран заради удара по иранската дипломатическа мисия в Дамаск миналата седмица. Седем от членовете на Иранската революционна гвардия бяха убити при нападението.

Лидерът на ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ коментира, че ударът срещу консулството бележи "повратна точка" и обеща, че отговорът на Иран ще бъде "неизбежен". Израел не е коментирал официално, че е извършил атаката.

По думите на Халеви израелската армия "знае как да се справи с Иран - нападателно и отбранително". „Подготвени сме за това. Имаме добри отбранителни системи и знаем как да действаме със сила срещу Иран както на близки, така и на далечни места“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още