IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел разкри план за пълен следвоенен контрол над Газа

В документа от само една страница, публикуван от кабинета на Нетаняху, не се споменава каквато и да е роля на Палестинската автономия

16:06 | 23.02.24 г.
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху най-накрая разкри плановете на страната за ивицата Газа след края на военните действия в анклава. Той е представил на военния си кабинет официално предложение, което директно противоречи на целите на САЩ.

В документа от само една страница, публикуван през нощта от неговия кабинет, не се споменава каквато и да е роля на Палестинската автономия – базираният в Западния бряг съперник на „Хамас“, за който администрацията на американския президент Джо Байдън настоява да поеме контрола върху Газа, пише FT.

Документът отхвърля и едностранни международни стъпки към признаване на палестинска държава. Той предвижда и изграждането на значителен буфер за сигурност в рамките на обсадения анклав – нещо, на което САЩ ясно показаха, че се противопоставят.

Макар и неясно формулиран и привлекателен за вътрешната, дясна политическа база, документът, озаглавен „Принцип за деня след „Хамас“, е първото официално резюме на предишни изявления на Нетаняху по въпроса. Не е ясно дали военният кабинет е бил помолен да гласува този документ.

В него бъдещето на Газа се разделя на близка, средносрочна и дългосрочна фаза. Става ясно, че Израел планира да продължи дългогодишната си блокада на територията и възнамерява да се ангажира с гражданските въпроси - от това как работи местната полиция до това какво се преподава в училищата и джамиите.

Това означава, че на практика Тел Авив може пълномащабно да възобнови контрола над анклава и населението там, което наброява около 2,3 млн. души, като елементи от окупацията се съчетават с наказателната блокада, която беше въведена две години след изтеглянето през 2005 г., когато израелските военни бяха оттеглени от Газа.

САЩ, най-близкия съюзник на Израел, и Европейският съюз (ЕС) се опитват да прокарат различен следвоенен план. Той предвижда сравнително светската Палестинска автономия, оглавявана от президента Махмуд Абас, да поеме контрола над ивицата почти две десетилетия след като беше свалена от ислямисткото движение „Хамас“. Вашингтон и Брюксел целят с това да се поставят основите за преговори, които да доведат до създаването на палестинска държава. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Нетаняху публикува плана около посещението в Израел на Брет Макгърк, пратеника на САЩ в Близкия изток. Американската администрация все още не е коментирала публично документа.

Средносрочните планове на Израел ще влязат в действие едва след като страната обяви победа във военната си кампания срещу „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“ - по-малка групировка, подкрепяна от Иран. Този процес може да отнеме месеци.

Според палестинските здравни власти войната е отнела живота на най-малко 29 хил. палестинци, болшинството от които жени и деца, и е унищожила значителна част от гражданската инфраструктура в Газа. Смята се, че общият брой на загиналите е много по-висок, тъй като хиляди хора са затрупани под развалините.

Израел нахлу в ивицата Газа в началото на октомври 2023 г., след като бойци на „Хамас“ атакуваха селища в близост до границата на страната с анклава. Загинаха над 1200 души, а 240 бяха взети за заложници и отведени в територията.

В средносрочен план Израел предвижда да изгради „зона за сигурност“ в рамките на ивицата Газа, която минава по цялата ѝ граница. Предвижда се изграждането и на надземен и подземен „фланг за сигурност“, или бариера по протежение на границата на страната с Египет, за да се предотврати контрабандата на оръжия и да се наложи контрол по суша, море и въздух над ивицата, става ясно от публикувания документ.

Израел ще позволи само оръжия, необходими „за поддържане на обществения ред“. Това е непрозначно споменаване на полицейските сили, които до голяма степен изчезнаха, след като Тел Авив започна да нанася въздушни удари върху ивицата Газа.

От документа се разбира също така, че в цивилната сфера Израел ще позволи само на „местни участници с управленски опит“ да налагат обществения ред и че тази недефинирана група хора „няма да бъде идентифицирана с държави или органи, които подкрепят терора, и няма да получава заплати от тях“. Лагер на разселени палестинци в близост до границата с Египет. Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg Лагер на разселени палестинци в близост до границата с Египет. Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Възстановяването на ивицата Газа се отлага за неназована дата, когато Израел ще сметне, че военните цели на страната на територията са изпълнени. Това забавя за неопределено време плановете за завръщането на повече от 1 милион палестинци, които са разселени от северната част на ивицата Газа и търсят подслон на юг, близо до граничния пункт Рафах.

В документа се казва още, че Израел възнамерява да избере на кого да позволи да ръководи реконструкцията на Газа и ще започне „всеобхватна програма за дерадикализация във всички религиозни, образователни и социални институции в ивицата“. Тази дерадикализация се предвижда да се осъществи с участието и помощта на арабските държави.

Израел също така ще работи за закриването на 75-годишната UNRWA, основната агенция на ООН за подпомагане на около 5 млн. палестинци, която е наела около 13 хил. души от палестинската общност на работа. Тел Авив планира да замени агенцията с „отговорни международни организации за помощ“.

Израел обвинява най-малко дузина служители на UNRWA в участие в нападението от 7 октомври 2023 г. и твърди, че повече от една десета от служителите на агенцията са членове на „Хамас“ или „Палестински ислямски джихад“.

„Призивите на Израел за закриване на UNRWA не се отнасят до неутралността на агенцията“, каза Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA, в писмо до Общото събрание на ООН, публикувано в петък. „Вместо това те са за промяна на дългогодишните политически параметри за мир в окупираната палестинска територия“, допълва той.

Според Лазарини Израел е представил на ООН две седмици преди атаките от 7 октомври карта, която включва "бъдещ Израел, който обхваща цяла Палестина", и че мандатът на UNRWA "е пречка тази карта да стане реалност".

В дългосрочен план документът, публикуван от Израел, отхвърля всяко международно наложено решение, включително перспективата за признаване на палестинска държава, но оставя отворена възможността за преки преговори за „споразумение за окончателен статут“. „Израел категорично отхвърля международния диктат по въпроса за споразумението за окончателен статут с палестинците. Такава договореност ще бъде постигната само при преки преговори между страните без предварителни условия“, посочват от Тел Авив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още