IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават заплахите на Египет да анулира мирния договор с Израел?

Договорът между държавите сериозно ограничава броя на военнослужещите от двете страни на границата и това позволява на израелската армия да се фокусира върху други заплахи

22:25 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сърдечно ръкостискане между двама държавници, от които най-малко се очаква подобен жест, под въодушевения поглед на американския президент Джими Картър. Под ослепителното слънце, чиито лъчи проникваха през короните на дърветата, в Кемп Дейвид, Мериленд, египетският президент Ануар Садат и израелският премиер Менахем Бегин затвърдиха едно знаково споразумение, което позволи на Израел и Египет да живеят в мир в продължение на 40 години. То послужи като важен източник на стабилност в белязания от промени регион. Мирът между двете страни беше запазен по време на две палестински интифади и на редица войни между Израел и "Хамас".

Но сега, след като премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да изпрати израелски войски в Рафах – град в ивицата Газа, който се намира на границата с Египет, правителството в Кайро заплашва да анулира споразумението.

Следва кратък обзор на историята на мирния договор и на възможните последици от неговата отмяна.

Годината е 1977 и новоизбраният израелски премиер Бегин се противопоставя на отстъпването на каквито и да е части от териториите, завладени десетилетие по-рано при Близкоизточната война от 1967 година. Тези земи включват и египетския Синайски полуостров. Египет и Израел водят четири големи войни, като последната от тях е през 1973 година. Така че целият свят е шокиран, когато египетският президент Садат се разграничава от другите арабски лидери и решава да поеме ангажименти към израелците. Преговорите завършват със споразуменията от Кемп Дейвид през септември 1978 година, а през следващата година двете страни подписват мирен договор. 

Съгласно мирния договор Израел се съгласява да се изтегли от Синай, който Египет трябва да остави демилитаризиран. Израелските кораби получават право на преминаване през Суецкия канал, който е ключов търговски маршрут. Освен това в рамките на първото мирно споразумение на Израел с арабска държава двете страни установяват пълноценни дипломатически отношения.

"Споразуменията от Кемп Дейвид бяха сключени под ръководството на трима смели мъже, които заеха твърда позиция, защото знаеха какви биха били трайните последици за мира и сигурността както в онзи момент, така и в бъдеще. Днес се нуждаем от същия тип лидерство, каквото в момента липсва в израелското правителство", каза Пейдж Александър, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Център "Картър".

Двама официални представители на египетските власти, както и западен дипломат, в неделя заявиха пред Асошиейтед прес, че Египет може да анулира мирния договор, ако в Рафах нахлуят израелски войски.

Нетаняху твърди, че Рафах остава последният бастион на "Хамас" след повече от четири месеца война и че изпращането на сухопътни сили е от съществено значение за победата над групировката.

Но Египет се противопоставя на всеки ход, който може да накара отчаяните палестинци избягат през границата и да преминат на негова територия. Освен това Рафах служи като основен вход към обсадената територия за хуманитарни помощи и една израелска атака би могла да спре ключово важни доставки.

Населението на Рафах се увеличи от 280 000 души до 1 400 000, тъй като палестинците търсят убежище в града, бягайки от сраженията в други части на ивицата Газа. Стотици хиляди евакуирани живеят в огромни палаткови лагери.

Нетаняху разпореди на армията да изготви план за евакуиране на палестински цивилни преди началото на офанзивата, но не е ясно къде ще отидат те. Нетаняху заяви в неделя, че хората ще могат да се завърнат на открити пространства, намиращи се по-далеч на север. Но тези райони са тежко пострадали от израелската офанзива.

Договорът между Израел и Египет сериозно ограничава броя на военнослужещите от двете страни на границата и това позволява на израелската армия да се фокусира върху други заплахи. Освен във войната в Газа Израел е въвлечен в почти ежедневни сблъсъци с въоръжената групировка "Хизбула" в Ливан и същевременно усърдно разполага сили за сигурност в окупирания Западен бряг.

Ако Египет анулира споразумението, това може да означава, че Израел вече не може да разчита на оазиса на спокойствие по южната си граница. Подсилването на военните части по границата с Египет несъмнено ще бъде предизвикателство за израелската армия, която  и без това вече е принудена да се разпростира на много места.

Но това би имало сериозни последици и за Египет. Кайро получи американска военна помощ в размер на милиарди долари след сключването на мирното споразумение. Ако то бъде анулирано, това може да застраши предоставяната от САЩ подкрепата. Едно масирано струпване на войски също така ще натовари и без това затруднената египетска икономика. 

Пейдж Александър казва, че ако Израел атакува Рафах, това ще "създаде опасност от въвличането на Египет във военни действия, които ще бъдат катастрофални за целия регион". 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още