IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Египет от транзита през Суецкия канал спадат почти наполовина

Спадът е поредната причина за главоболие за северноафриканската страна, която трябва да се бори с най-тежката икономическа криза от десетилетия

11:35 | 04.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на Египет от транзита през Суецкия канал са спаднали почти наполовина през януари, след като атаките на йеменските бунтовници хути срещу кораби в Червено море принудиха големите оператори на товарни кораби да избягват този маршрут, съобщава Bloomberg.

Приходите на Кайро достигат около 428 млн. долара за миналия месец в сравнение с 804 млн. долара за същия период на 2023 г., посочва шефът на администрацията на Суецкия канал Осама Рабие. Броят на корабите, плаващи по канала, е намалял с 36%, добавя той.

Спадът е поредната причина за главоболие за северноафриканската страна, която трябва да се бори с най-тежката икономическа криза от десетилетия преди войната между Израел и „Хамас“ да избухне през октомври и да наруши търговията и туризма.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, които започнаха да атакуват търговски кораби в отговор на конфликта в Газа, не показват признаци на отстъпване дори след като САЩ и съюзниците им започнаха въздушни удари на 12 януари, за да ги възпрат.

Суецкият канал, най-важният морски път между Азия и Европа, е основен източник на чуждестранна валута за Египет и генерира около 10,25 млрд. долара приходи през 2023 г. Преди старта на ракетните атаки на хутите, които накараха редица фирми, включително AP Moller - Maersk A/S и Hapag-Lloyd AG, да отклонят корабите си, Египет работеше върху разширяването на водния път.

„Това е първият път, когато Суецкият канал попада в криза като тази“, подчертава Раби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още