IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Конфликтът в Газа ще забави растежа на Близкия изток

Конфликтът между Израел и "Хамас" натежава върху приходите от туризъм, а атаките в Червено море се отразяват на цените на товарите в света

18:08 | 11.02.24 г. 2
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Крастилина Георгиева заяви, че икономиките от Близкия изток изостават от прогнозите за растеж заради понижаването на добива на петрол и конфликта между Израел и „Хамас“, но перспективите за световната икономика остават устойчиви, предава Ройтерс.

Въпреки несигурността „световната икономика е изненадващо устойчива“, каза Георгиева пред Арабския фискален форум в Дубай, но предупреди за възможни по-широки последици за икономиките в региона от траен конфликт в Газа.

В регионален икономически доклад миналия месец МВФ ревизира прогнозите за растеж на БВП за Близкия изток и Северна Африка до 2,9% тази година, под прогнозите през октомври, отчасти заради краткосрочните понижения на петролния добив и конфликта в Газа.

Миналия месец МВФ повиши прогнозата си за растежа на световната икономика, като актуализира очакванията за САЩ и Китай и посочи по-бързото от очакванията забавяне на инфлацията.

Георгиева заяви, че икономиките на съседните на Израел и палестинските територии страни са подложени на натиск, тъй като конфликтът натежава върху приходите от туризъм, а атаките в Червено море се отразяват на цените на товарите в световен план.

Тези фактори се прибавят към „предизвикателствата за икономиките, които продължават да се възстановяват от предишни сътресения“, коментира тя в кулоарите на Световната правителствена среща в Дубай.

Свързаните с Иран хути в Йемен атакуват търговски кораби с дронове и ракети в Червено море от средата на ноември и твърдят, че нападенията им са в солидарност с палестинците, докато Израел нанася удари на бойци на „Хамас“ в Газа. Но САЩ и съюзниците им ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Редица глобални корабни компании отклоняват трафика към нос Добра надежда, по-дълъг маршрут, отколкото през Суецкия канал в Египет.

Египетският финансов министър Мохамед Мааит коментира в кулоарите на срещата, че част от последиците от отклоняването на приходи от Суецкия канал може да бъде абсорбирани благодарение на добрия растеж в „периода преди събитията“.

AI цунами

В понеделник МВФ ще публикува доклад, според който оттеглянето на енергийни субсидии може да спести 336 млрд. долара в Близкия изток, равняващи се на икономиките на Ирак и Либия, взети заедно, каза Георгиева.

Според нея премахването на субсидии за енергията „обезкуражава и замърсяването и помага за подобряване на социалните разходи“.

В Близкия изток и Северна Африка (МЕНА) субсидиите за фосилни горива са съставлявали 19% от БВП през 2022 г., отбелязва МВФ.

Фондът препоръча постепенна отмяна на енергийните субсидии за икономиките на региона, включително износителите на петрол, и предложи целенасочена подкрепа като алтернатива.

Модерните технологии, включително изкуствен интелект, са ключова тема на Световната правителствена среща, като редица водещи ръководители на големи световни технологични компании трябва да говорят на събитието, включително главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Георгиева заяви, че в световен план 40% от работните места са застрашени от изкуствения интелект и страни, които не разполагат с инфраструктурата и квалифицирана работна ръка, в която да инвестират, може да изостанат.

Регионални икономики като ОАЕ и Саудитска Арабия значително повишават инвестициите в AI като част от стратегии за диверсификация на източниците си на приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 2 месеца
Това жена да дава акъл на шейховете не знам дали се възприема добре от тях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още