IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Европа вече не може да разчита на САЩ за своята сигурност

Според него Европа трябва сама да се защити достатъчно в настоящия геополитически контекст

15:15 | 25.04.24 г.
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че „американският чадър за сигурност е нещо от миналото“ и че Европа трябва да изгради своя собствена надеждна отбранителна стратегия, ако иска да оцелее.

Държавният глава изнесе реч, в която изложи визията си за Стария континент, шест седмици преди изборите за Европейски парламент, предава Bloomberg. Макрон посочи, че може да се наложи Европа да произведе свой собствен противоракетен щит, наземни ракети с голям обсег и други, за да се защити достатъчно в настоящия геополитически контекст.

Европейският съюз се опитва да стимулира отбранителната си индустрия на фона на опасенията, че войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна може да се прехвърли в блока, и преди изборите в САЩ, които могат да доведат до завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом. По-рано тази година Тръмп предположи, че САЩ няма да се притекат на помощ на съюзниците, ако те не харчат достатъчно за отбрана.

„Европа няма да бъде геополитически приоритет за Вашингтон през следващите години и десетилетия, колкото и силен да е нашият съюз“, заяви френският президент. „Европа трябва да защитава това, което е важно за нея, със съюзници или сама“, допълни той.

Новият геополитически пейзаж принуди Старият континент да преосмисли позицията си в света, особено що се отнася до сигурността. Сега ЕС се противопоставя на Русия, която води война по източните му граници, нестабилния Близък изток и разширяването на китайската армия, което привлича вниманието на Вашингтон.

"Европа е смъртна", каза Еманюел Макрон. „Тя може да умре и това зависи изцяло от нашия избор“.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Европа въвежда мерки за защита на своите линии за доставки, отделяне на енергийните си нужди от Москва и намиране на надеждни източници за критичноважни материали. Френският президент твърди, че европейската автономия е необходима за нейното оцеляване.

„Епохата, когато Европа купуваше своята енергия и торове от Русия, имаше производство в Китай и поверяваше сигурността си на САЩ, приключи“, каза Макрон. „Правилата на играта се промениха“, уверен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още