IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Сърбия очертаха споделено бъдеще при посещението на Си Дзинпин

От юли Сърбия ще стане първата европейска страна от години, която влиза в споразумение за свободна търговия с Китай

14:30 | 09.05.24 г.
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вдясно) и на Китай Си Дзинпин (вляво). Снимка: EPA/БГНЕС
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вдясно) и на Китай Си Дзинпин (вляво). Снимка: EPA/БГНЕС

Китай и Сърбия се договориха да следват „споделено бъдеще“, след като президентът Си Дзинпин посети страната в рамките на стремежа си за по-силни отношения със съюзниците в покрайнините на Европейския съюз, пише Ройтерс.

Си е на първата си обиколка в Европа от пет годии насам, а пътуването му е смятано за усилие да затвърди връзките с източноевропейските страни, които са проруски ориентирани и са големи получатели на китайски инвестиции.

„Пишем история днес“, каза сръбският президент Александър Вучич пред голямо множество, което се беше събрало пред сръбския президентски дворец, за да приветства Си, като аплодира и скандира: „Китай, Китай“.

Двете страни подписаха 29 споразумения, насърчаващи правното, регулаторното и икономическото сътрудничество. Сърбия ще стане също първата европейска страна от години, която влиза в споразумение за свободна търговия с Китай, когато споразумението, подписано миналата година, влезе в сила на 1 юли.

Вучич заяви, че от 2020 г. насам Китай е най-големият единичен инвеститор в Сърбия и че инвестициите му са нараснали 30 пъти през последните десет години. Споразумението за свободна търговия ще гарантира безмитен износ за 95% от сръбските продукти към Китай през идните пет до десет години, допълни той.

Си заяви, че Китай е готов да внася повече висококачествени земеделски продукти от Сърбия и ще приеме повече директни полети между Белград и китайски градове.

Наред с Унгария Сърбия е най-твърдият поддръжник в Европа на огромния инфраструктурен проект „Един пояс, един път“ на Китай, който обхваща части от Азия и Европа.

„Сърбия стана първият стратегически партньор на Китай в Централна и Източна Европа преди осем години и става първата европейска страна, с която ще изградим общност със споделено бъдеще“, каза Си.

Двамата лидери заявиха, че ще подкрепят суверенитета и териториалната цялост на насрещната страна, което означава, че Сърбия счита Тайван, смятан от Пекин за отцепническа провинция, за част от Китай, точно както Китай счита Косово, което обяви независимост през 2008 г., за част от Сърбия.

„Заедно ще се изправим срещу хегемонията и политиката на силата“, допълни Си.

Символизъм на визитата

Си посети Сърбия на годишнината от бомбардирането от НАТО на китайското посолство в Белград по време на кампанията в бивша Югославия, която целеше да принуди покойния сръбски диктатор Слободан Милошевич да прекрати репресиите срещу етническите албанци в Косово.

НАТО съобщи, че бомбардировката, при която загинаха трима китайски журналисти, а 20 китайски граждани бяха ранени, е инцидент. Тя предизвика възмущение в Китай и извинение от президента на САЩ Бил Клинтън.

„Китайският народ цени мира, но никога няма да позволи тази историческа трагедия да се повтори“, каза Си в статия за ежедневника „Политика“, публикувана във вторник.

Вучич заяви, че двете страни са се договорили да установят междуправителствен комитет по технологиите, който ще позволи на Сърбия да получи достъп до най-новите технологии и да използва изкуствен интелект.

Китай притежава мини и заводи в Сърбия и отпусна заеми за милиарди за изграждане на пътища, мостове и нови инсталации, като стана ключов партньор на Белград в така необходимото развитие на инфраструктурата.

Си отпътува от Франция във вторник след двудневна визита, по време на която не предложи никакви значими отстъпки в областта на търговията и външната политика, въпреки че президентът Еманюел Макрон го притисна за достъп до пазара и за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още