IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зли кокошки и двуопашати кучета - най-странните партии на евроизборите

Шансовете някоя от тези формации да постигне нещо са незначителни предвид скромните им програми и фокуса върху конкретни единични проблеми

14:51 | 09.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изборите за Европейски парламент предстоят през юни – и много утвърдени партии работят активно, за да спечелят повече гласове при избора на 720 евродепутати, които ще определят посоката на развитие на Европейския съюз (ЕС) през следващите пет години.

Някои от тях обаче няма да се борят толкова упорито, като има и множество опции, които са по-специализирани, ако не и направо странни. Докато часовникът отброява времето до отварянето на избирателните секции на 6 юни, Euronews разглежда най-странните партии, с които европейците могат да се сблъскат пред избирателните урни.

1. Да подкрепим есперанто

Гласоподавателите във Франция могат да поставят своя X до името на партия „Есперантска европейска демокрация“ – кампания с фокус върху един проблем, която се стреми да добави изкуствения език, измислен през 1887 г., към списъка от 24 официални езика в блока.

„Органите на ЕС функционират почти изключително на английски“, става ясно от документи на уебсайта на партията. „Европейското население е откъснато от своите лидери“.

Наистина ли липсата на есперанто е причината избирателите да се чувстват разделени от Брюксел? През 2019 г. 18 587 членове на френския електорат смятат така, което осигурява на партията 0,08% от гласовете тогава.

Тя стана една от 28-те партии, които участваха на изборите във Франция, но не спечелиха нито едно депутатско място.

Все пак не можем да не пожелаем bonšancon („късмет“ на есперанто – бел. ред.) на пенсионираната държавна служителка Льор Патас Дилие, която оглавява списъка на партия „Есперантска европейска демокрация“ тази година.

2. Партия на милениалите

В цяла Европа партийни стратези се опитват да определят кои аргументи резонират сред младите или старите.

И тук се появява Партията за милениалите: но не поколението гласоподаватели, родени в края на миналия век, а онези, които се надяват да се включат в следващото, през 3000-та година.

Наред с основните партии като Християндемократите и Социалистите, избирателите в Германия могат да избират сред множество опции, посветени на вегетарианството, хуманизма и правата на животните.

Или може да заложат на партия с още по-специален интерес – посветен на биомедицински изследвания за подмладяване или пълно спиране на процеса на стареене.

Уебсайтът на Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung (Партия за конвенционални медицински изследвания за подмладяване – бел. ред.) информира, че партията ще инвестира 40 млрд. евро годишно евросредства, за да осигури „неограничен здравословен живот за всички“, обещавайки на европейците шанс за живот с продължителност хиляди години.

Кой иска да живее вечно? Вероятно ще разберем през юни.

3. Не гласувайте

Ако не искате да гласувате, за да станете Матусал (дядото на Ной, живял близо хиляда години – бел. ред.), можете просто... да не гласувате. Наистина, това е мотото на една от по-неизвестните партии в ЕС.

В Чехия има партия „Не гласувайте за нас“ – и нейното послание може да се окаже, за съжаление, популярно.

Последните избори за ЕС през 2019 г. отбелязаха рекордна избирателна активност, дължаща се на скока на интереса сред по-младите избиратели. Но почти половината електорат избра да си остане вкъщи, което предполага по-нисък ентусиазъм по въпросите на ЕС в сравнение с националните проучвания.

Пълното име на чешката Nechceme Vase Hlasy насочва потребителите към уебсайт, прокламиращ ползите от „анархокапитализма“ – либертарианска политическа теория, която се застъпва за отмяна на държавното регулиране, за да се подпомогне свободата.

4. Гласувайте за „Зло пиле“...

Но чешката антипартия не е единствената, участваща в изборите, която не подхожда особено сериозно към избирането си.

Шведската Ond Kyckling Partiet, или партия „Зло пиле“, е една от забележителните 114 групи от страната, които се състезават за 21 места в Европейския парламент.

„Първоначално „Злото пиле“ беше нещо като вътрешна шега“, разкрива пред Euronews Сванте Строкирк, основателят на партията, който също е начело в нейния избирателен списък. „Не помня точно защо, но някак си това се измени“.

Въпреки че партията има някои политически идеи, от реформа на авторското право до изборни правила, Строкирк изглежда по-заинтересован от тестването колко лесно е официалното регистриране като кандидат. (Изглежда, че в Швеция е доста лесно).

Той се надява да събере над 100 гласа, което би било значително увеличение от 39-те, които „Пилетата“ печелят на последните национални избори. По изчисления на Euronews това все още няма да е достатъчно, за да може Строкирк да влезе в Европарламента.

„Ако сте човек, който иска да гласува за партията „Зло пиле“, мисля, че вероятно няма да гласувате така или иначе, или не ви пука толкова за кого гласувате“, казва той.

Строкирк споделя още, че не е много сигурен дали иска да стане евродепутат, но признава, че „би било страхотно“.

„Не съм стигнал толкова далеч, че да разглеждам цените на имотите в Брюксел“, добавя той.

Последна актуализация: 18:57 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още