fallback

Работодатели прибягват до иновативни подходи, за да запазят служителите

Във всички сфери има глад за кадри и работодателите са силно притеснени, каза Надя Василева

12:40 | 28.07.22 г.

Към момента компаниите в България са изключително притеснени за това как ще задържат своите служители. Все повече работодатели използват иновативни подходи, за да запазят служителите си. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ОN AIR.

"Доста работодатели използват иновативни подходи, за да запазят служителите си - тиймбилдинги, повече свобода на хората. Четиридневната работна седмица също е един такъв подход", каза още Василева.  

"Ситуацията е много тежка. Това обаче е един добър момент за хората, които търсят работа, по-лесно да си намерят такава", посочи гостът.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта подчерта, че във всички сфери има глад за кадри и работодателите са силно притеснени. Наблюдава се тенденция, когато работодателите не могат да намерят заместник, да прехвърлят работата им върху другите служители, като вдигат заплатите им.

"Внасянето на кадри е единственото решение в кратък срок. България може спокойно да се превърне в обучителен център, както за Европа, така и за целия свят", смята Василева. 

България е една от страните с доста висок процент на предприемаческия дух сред населението, каза още събеседникът.

Василева цитира проучвания, според които хората над 40-годишна възраст масово напускат работа с идеята да създадат собствен бизнес. Тенденцията се дължи на това, че те вече са насъбрали опит, виждат, че опциите на пазара на труда не са това, което очакват. Така те решават да създадат бизнес, който да е полезен и за тях, и за обществото. По думите ѝ това се е наложило след пандемичната обстановка, когато много хора са осъзнали, че могат да преживяват и с по-малко.

"България е изключително затормозена от липса на кадри, разминаването между търсене и предлагане, демографската ни структура също е в неблагоприятно състояние заради липсата на младо поколение", констатира тя. Според Василева това, което очаква пазара на труда, е, че няма да има хора, които да влязат и да заредят бизнесите с нова сила. 

"Крайно време е, след като нямаме достатъчно хора, дигитализацията и роботизацията да стъпят на места, където има нужда от хора, за да могат да продължават бизнесите да работят", смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още