IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зорница Русинова: Пандемията направи младите най-уязвими на трудовия пазар

Те са най-засегнати от съкращенията по време на пандемията, каза председателят на Икономическия и социален съвет

21:22 | 19.07.22 г.
Зорница Русинова: Пандемията направи младите най-уязвими на трудовия пазар

Младите хора са най-засегнати от съкращенията по време на пандемията, а самите те оценяват мрачно икономическите си перспективи. Тревожната тенденция се потвърждава в нов доклад на Европейската комисия, който предстои да бъде огласен. Това коментира Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Младите хора са много по-притеснени от перспективите си в следващите 10 години, като например финансов стабилитет, създаване на семейство и закупуване на жилище. Те все още имат ниски заплащания в сравнение с групата на 35-55 годишните. За сметка на това те притежават качества, които им позволяват да са много по-адаптивни, като например дигиталните умения“, смята Русинова. 

Според нея пандемията се е отразила тежко на младите хора, тъй е като е направила мобилността почти невъзможна, а тя е ключова за намирането на по-атрактивни кариерни възможности. От друга страна много от младите хора са били заети на временни договори или в сектори, които са затворили или са били силно засегнати от мерките, и са били сред първите освободени.

Гостът отбелязва, че сега младите хора завършват образованието си по-късно в сравнение с предишни поколения. Това им създава затруднения да намерят работа, защото са по-възрастни, а нямат опит. Тя обаче посочва, че Европейската комисия вече има много програми за осигуряване на стажове, включително и в чужбина, и на тях трябва да се набляга сериозно, за да се решат проблемите с младежката безработица.

За да се разрешат тези проблеми, е важно да се инвестира в ранно образование, висшите образователни институции да се координират с бизнеса и да се усилят програмите за студентски практики и стажове, които позволяват да се трупа опит. По нейни думи във всяка една страна членка има по-силно задълбочаване на взаимодействието между образователните институции и работодателите, преподава се това, което се търси от бизнеса, за да могат младите да намерят работа по-лесно.

Тя обаче признава, че идващата рецесия ще се отрази зле на много сектори и ще засегне степента на заетост. „Ние сме в сложна ситуация, защото тази криза е свързана с усложнения от Covid кризата и утежнена социална ситуация. Пандемията задълбочи подоходните неравенства, все повече пада възрастовата граница на бедността. Доскоро мислехме, че основно пенсионери са на прага на бедността, сега вече има все по-млади бедни хора“, отбелязва Русинова.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още