IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата в България в края на септември стигна 2072 лв.

Въпреки сезонната заетост наетите по трудово отношение в страната намаляват до 2,3 милиона

15:28 | 13.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През лятото средната брутна месечна работна заплата в България е продължила да ускорява ръста си. През третото тримесечие на годината тя е 2000 лв. и нараства с 14,7% на годишна база и с 2,2% спрямо второто тримесечие. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2023 г. е 1973 лв., за август - 1957 лв., и за септември - 2072 лева.

Спрямо предходното тримесечие икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Държавно управление“ - с 13,4%, „Образование“ - с 12,2%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7,5%.

На годишна база икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Образование“ - с 20,3%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 19,6%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18,3%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите по трудово и служебно правоотношение за периода са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 4670 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 3055 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2894 лева.

Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: „Други“ - 1259 лева; „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1265 лева; "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - 1480 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2023 г. в обществения сектор нараства с 15,3%, а в частния - с 14,5%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Противно на очакванията, сезонната заетост не е помогнала за ръст на заетостта в страната през летните месеци, вижда се от данните на НСИ. Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на септември намаляват с 34 хил., или с 1,5%, спрямо края на юни 2023 г., като достигат 2,30 милиона при 2,33 милиона към края на юни.

Спрямо второто тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 15,8%, в „Административни и спомагателни дейности“ - с 2,7%, и „Преработваща промишленост“ - с 1,4%. Най-голямо увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение с 1,1% е регистрирано в дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 19,9 и 16,7%.

В края на септември на годишна база наетите по трудово и служебно правоотношение нарастват с 22 хил., или с 1%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - със 17,4 хил., „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6,8 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4 хил.

Най-голямо намаление е отчетено в „Преработваща промишленост“ - с 9 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 8,2 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още