fallback

Работодателите у нас успяват да намерят служители за едва 30% от свободните места

Преквалификацията и работата с изкуствения интелект са тенденциите на трудовия пазар през 2024 г.

12:41 | 28.12.23 г. 4

Към момента работодателите в България успяват да намерят служители за едва 30% от свободните работни позиции. Борбата за кадри в България е ожесточена и този проблем ще продължи и през 2024 година. Това каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ON AIR.

"Борбата за кадри в България е ожесточена, работодателите не могат да намерят хора за свободните си работни места. Почти във всички сектори се усеща задъхване и невъзможност за запълване на отворени позиции", посочи експертът.

По думите на Василева само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно и това е огромен проблем. „Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Забелязахме и преструктуриране на бизнес операции, а също и турбуленции в IT сектора, аутсорсинга и в минното дело, където имаше съкращения. Дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България, обобщи Василева.

Гостът посочи, че един от вариантите за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина. 

По думите ѝ има компании, които предлагат стартова заплата от 1400 лв. за млади хора без опит и пак не могат да си намерят служители. Василева препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и отворени към различни начини на работа и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и за хора, които нямат възможност да работят например на пълен работен ден.

"Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и той ще се задълбочава, като един от проблемите е демографията и застаряващото население", коментира още Василева.

Преквалификацията и работата с изкуствения интелект са тенденциите, които ще се утвърдят на трудовия пазар през следващата година, обобщи събеседникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 28.12.23 г.
fallback
Още от Пазар на труда виж още