IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бизнесът у нас се оплаква от недостиг на квалифициран персонал?

Проблемите в образователната система, застаряващото население и миграцията са сред факторите за това

11:19 | 20.12.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Липсата на работна ръка е сред най-големите пречки пред бизнеса и тази година, показаха данни от традиционната годишна анкета на Българската стопанска камара. Това е проблем за 75% от запитаните. Според експерти решението на проблема е комплексно и не може да се реши с една мярка.

В България най-голяма липса има на инженери и оператор-техници, показа друго проучване. Въпреки инвестициите в автоматизация липсата както на общи, така и на квалифицирани работници остава основно предизвикателство за българските производства.

Темата коментираха по Нова телевизия зам.-председателят на БСК Мария Минчева и изпълнителният директор на Българска предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

България трябва да е отворена врата, така че всеки ниско- или висококвалифициран да може да влезе, смята Иванов.

„Един от факторите за липсата на квалифицирани кадри е случващото се в образователната система. Втори фактор е застаряващото население в цяла Европа. Влияние оказва и миграцията”, обясни Мария Минчева. По думите ѝ за последната година основен проблем за бизнеса е липсата на хора – дори и при предлагане на високи заплати.

„Нивото на инвестиции в последните десет години е драматично ниско, както и на икономическия растеж. Да видим как да променим ефективността на икономиката, за да има производителност и да се повишава цената на труда“, призова Минчева.

„Има случаи, в които компании не могат да назначат служители, независимо от това колко високо е заплащането. Понякога – колкото и висока заплата да дадеш – няма хора”, категоричен е Иванов. Той призова темата за образованието да стане държавен приоритет. До една година реформите, които са започнали, трябва да бъдат завършени, заяви той. И допълни, че кръпките не работят в този сектор и реформата трябва да е решителна. 

Вносът на кадри е временно решение, съгласиха се събеседниците. 

В същото време друго проучване показва, че близо 45% от хората не работят това, което са завършили.

"Много хора са неориентирани, когато завършват гимназия. Записват нещо в университета, за да завършат висше образование", коментира експертът по човешки ресурси Петър Джугански в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му четирите години в университета не са тотална загуба, но не е добре, защото държавата получава кадри, които не се реализират по специалността си.

Джугански добави, че хората постоянно се преквалифицират и това е нужно, тъй като времената се променят. За да остане човек адекватен, трябва да се надгражда като знания и умения. На хора от всякакви специалности им се налага да променят своя профил, отбеляза той.

Експертът по човешки ресурси смята, че не се отделя достатъчно внимание на кариерното развитие в гимназиален етап. А често знанията, които сме придобили в университета, не са особено адекватни за пазара на труда и затова бизнесът сам трябва да обучава кадрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още