IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще бори недостига на работна ръка с интегрирането на нелегални мигранти

Правителството търси решение за недостига на работници в земеделието, туризма и строителството

16:17 | 27.09.23 г. 4
Мигранти от Афганистан чакат на остров Лесбос. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Мигранти от Афганистан чакат на остров Лесбос. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция планира да узакони статута на до 300 хил. мигранти, за да се справи с нарастващия недостиг на кадри на пазара на труда, знак за дилемата пред десните правителства в опитите им да ограничат незаконно пристигащите хора в страните им, пише Financial Times.

Министърът за миграцията Димитрис Каиридис заяви във вторник, че планът цели да смекчи острия недостиг на хора в земеделието, туризма и строителството и включва мигранти, чието разрешение за местопребиваване е изтекло или нямат документи.

Каиридис допълни, че инициативата няма да насърчава още незаконна миграция, а ще „подкрепи държавните приходи с данъците върху доходите и социални осигуровки и ще предложи решение на острия недостиг в някои сектори“.

Планът е бил обсъден във вторник на заседание по въпросите на националната сигурност, председателствано от премиера Кириакос Мицотакис, но все още не е официализиран.

Притокът на мигранти към Гърция е нараснал над три пъти през август спрямо същия месец на 2022 г. със 715 души, които са влезли в страната. От началото на септември други 7000 души са пристигнали на гръцките острови, с което капацитетът на приютите за мигранти там достигна лимита си.

Правителството, което е подложено на критики заради суровото си отношение към мигрантите, обещава да бъде „строго, но справедливо“. Каиридис коментира пред FT, че гръцките власти ще продължат да „пазят старателно границите, но също така… ще осигуряват много човешки условия за хората, търсещи убежище“.

Макар че се опитва да ограничи влизането на нелегални мигранти, Гърция изпитва проблеми заради недостига на работна ръка, особено в земеделието.

Миналия месец бюрото по труда в Хераклион на остров Крит предупреди, че много лозари наблюдават как „плодовете на труда им се изпаряват“, тъй като не могат да довършат гроздобера без допълнителна помощ. Други реколти също са засегнати, а земеделската асоциация Lerapetra съобщи, че в редица селски райони на Крит „положението е особено тежко“, много производители оставят реколтата си, тъй като не могат да се справят сами.

Министърът на земеделието Лефтерис Авгенакис казва, че програмите за чуждестранни работници със страни като Египет и Бангладеш често се забавят заради бюрократични спънки и че е наложително да се наемат мигранти, които вече са в страната. Министърът допълни, че много работници в земеделието в Гърция са в сивата икономика, което създава „несигурност, както и социални, здравни и фискални проблеми“.

Чрез узаконяването на статута им „ще дадем глътка въздух на заетите хора и на работодателите, които да ги наемат, без да се притесняват, че вършат нещо незаконно“, отбелязва Авгенакис.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е изправена пред сходна дилема в опита си да изпълни предизборното си обещание да се справи с нелегалната имиграция, въпреки че работодатели в много сектори се оплакват от недостиг на работници.

В миналото Рим легализира статута на някои работници без документи, но Мелони избягва тази крачка и вместо това е съсредоточена върху увеличаването на издаваните разрешителни за работа на граждани на страни извън ЕС.

През юли италианското правителство съобщи, че ще издаде 42 хил. такива разрешения до 2025 г. спрямо под 31 хил. разрешения, издадени през годините преди пандемията от COVID-19.

В същото време в опит за ограничаване на ръста на пристигащите хора на италианските брегове правителството на Мелони обеща да изгради нови центрове за задържане на нелегалните мигранти и да изисква плащането на гаранция от близо 5000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
До: 0pk ако тия 11% не стават за това което се търсят хра, тия новолегализираните от статията ли ще станат?@Зелка, това със социалната система е оправдание за търсене на роби които да работят на нереално ниски заплати. Както сам каза,.. твоя приятел е наел афганистанци, а социалната система тук е далеч от силна, да не кажа че я няма... а това че "те идват от свят с коренно различни трудови навици и специалности" е такава социална бомба със закъснител, дето нищо не може да я компенсира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 7 месеца
До: khao значи викаш няма как, тия 11% да не могат да работят това, за което се търсят работници? :D Смея да предположа, че и по-зле ще става - ще се предлагат все повече работни места изискващи повишена квалификация, а народа ще става все по-неграмотен и безработен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... може ... има нископлатени и нискоквалифицирани работни места , които поради силна социална система , никой не иска да заеме ... :))) ... имам познат дето беше взел афганистанки на работа в склада си ... но освен да ги научиш на уменията за работа , и езика трябваше да ги учи . те идват от свят с коренно различни трудови навици и специалности ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
Не може да си пляскате каквито си искате статии, без грам проверка на информацията! Преди 2-3 дена имаше статия за Гърция, където беше спомената 11% безработица.... та липсата на какви кадри имат? ... и последно имат ли безработица или имат липса на кадри? ....не може и двете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още