IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия въвежда проверки по границите с Полша и Чехия заради мигрантите

Правителството на страната е под нарастващ натиск да овладее притока на хора, търсещи убежище

23:27 | 26.09.23 г. 4
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Германският вътрешен министър Нанси Фезер ще обяви в сряда временни проверки по границите на Германия с Полша и Чехия в опит за ограничаване на притока на хора, търсещи убежище, съобщи германски представител пред онлайн изданието Politico.

„Временният контрол на избрани гранични пунктове“ ще започне „в следващите дни“, допълни представителят.

Германските ръководители са подложени на нарастващ натиск да ограничат увеличаващия се брой на хората, търсещи убежище, много от които сега пресичат границите с Полша и Чехия. Около 204 хил. души са поискали убежище в Германия през първите осем месеца на 2023 г., със 77 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Германските политици полагат особени усилия да звучат по-категорично за миграцията преди провинциалните избори в Бавария и Хесен на 8 октомври.

На митинг в Бавария през уикенда германският канцлер Олаф Шолц обвърза граничната криза със скандал за предполагаеми подкупи за издаване на визи, който разтърси полското антиимиграционно правителство.

„Не искам Полша просто да пренасочва хора насам и след това да говорим за политиката за предоставяне на убежище“, каза Шолц пред събралото се множество в Нюрнберг. Той поиска от полското правителство да „разясни“ обвиненията през последно време, че служители в полски консулства са предоставили голям брой визи на хора от Африка и Азия, осигурявайки им достъп до ЕС в замяна на подкупи.

Членове на полската дясна партия „Право и справедливост“ реагираха гневно на твърдението на Шолц, че граничната криза е свързана с визовия корупционен скандал, а полският външен министър Збигнев Рау поиска от германския канцлер да „се въздържа от твърдения, които засягат взаимните ни отношения“.

Проблемът с граничния контрол е особено чувствителен в Полша, която ще проведе парламентарни избори на 15 октомври. Преди изборите членове на „Право и справедливост“ се опитват да привлекат полските избиратели с антигерманска реторика и с искания за репарации за престъпления на нацистка Германия.

Варшава дори обмисля дали да не направи крачка напред, като заплаши да „запечата“ границата с Германия от своята страна, за да предотврати възможността мигранти в Германия да се опитат да влязат в Полша.

Рафал Боченек, говорител на „Право и справедливост“, коментира, че Полша може да ограничи достъпа до западната си граница заради „гигантски приток“ на нелегални мигранти в Германия през последните няколко години“.

„Правителството анализира този въпрос, обръща сериозно внимание на положението“, допълни той пред радио Plus.

Налагането на проверки на отделни места може да засили още повече напрежението между Полша и Германия. Управляващата партия в Полша може също да загуби подкрепа сред хората, които я обвиняват в конфронтационен подход към Берлин заради загубата си на лесното преминаване на границата.

Чешкият вътрешен министър Вит Ракусан съобщи в понеделник, че чешката полиция ще сътрудничи с германските си колеги за граничните проверки. Фезер поиска сходно сътрудничество с Полша, но до момента не успява да постигне съгласие, съобщи германският представител. За Шолц и вътрешния му министър, и двамата членове на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), по-твърдият подход към миграцията може да подобри вялото представяне на партията в обществените допитвания.

Фезер е водещият кандидат на ГСДП в Хесен и се бори за премиер на провинцията. Но ГСДП има подкрепа от едва 19% в провинцията, докато крайнодясната „Алтернатива за Германия“ получава 16%, сочат средните резултати от социологическите допитвания в провинцията.

ГСДП изпитва затруднения и на национално ниво с подкрепа от 17%, като остава зад „Алтернатива за Германия“, която има 21 на сто.

Германия ще въведе проверки на на отделни места по гранични пунктове, „които знаем, че често се използват от трафиканти на хора“, съобщават германските представители. Използването на проверки на отделни места вместо по-обхватен граничен контрол позволява на Германия да заобиколи правилата на ЕС, които изискват страните членки да дават едномесечно предизвестие на Комисията преди да въведат контрол по границата в Шенгенското безвизово пространство на съюза, допълва един от представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 ако пък нито едно от нещата не се случи, нашия форуумен идддиот ще напише друга измислица, хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 7 месеца
*Варшава дори обмисля дали да не направи крачка напред, като заплаши да запечата границата с Германия от своята страна* - Чърчил неслучайно е нарекъл Полша *хиената на Европа*. Днес е *американската хиена на Европа*. Германия е паднало болно животно и Полша вече къса живо месо от нея. Европейска солидарност? Я пак?! Ако опитите на американците да направят Полша главатар на ЕС на мястото на Германия и Франция не успеят, със сигурност ще я използват за разрушаването на съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Achtung
преди 7 месеца
Много инжИнери идат, сигурно не могат да смогнат с производството на плюшени мечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 7 месеца
'хора, търсещи убежище' ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още