IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как семейните бизнеси в България се борят с липсата на кадри?

Вътрешни обучения, директна работа с училища и университети са част от решението, каза Иван Стайков от Сдружението на фамилния бизнес

22:05 | 29.11.23 г.

Семейните бизнеси в България се борят с липсата на кадри чрез работа с училища и университети. Това посочи Иван Стайков от Сдружението на фамилния бизнес, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от тях имат и офиси и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е, че липсват кадри в различни сектори, посочи гостът в предаването.

Според Стайков решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

„Това е нещо, което бизнесът прави и трябва да прави. Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се, е скъпо, разбира с,е е трудно, но трябва да се прави“, посъветва той.

Другата ос, по която се действа, е либерализация на труда - възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс, каза събеседникът.

По думите му това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително. Има членове на сдружението, изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която по думите на Стайков е много голяма. 

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти, изтъкна още Стайков. Според него те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и на държавата.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта, въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи, наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още