IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България най-голяма липса има на инженери и оператор-техници

Недостигът на работници остава основно предизвикателство за българските производства, според доклад

22:30 | 15.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки инвестициите в автоматизация липсата както на общи, така и на квалифицирани работници остава основно предизвикателство за българските производства. Това посочва доставчик на услуги за развитието на пазара на труд, като се позовава на последния си доклад "Производство – глобални HR тенденции 2023 г.".

В проучването са отразени глобалните и местните HR тенденции в производствената сфера, която се счита за гръбнака на социалното и икономическо развитие с глобален пазар на стойност 16,4 трлн. щатски долара (17 на сто от световния БВП) през 2021 г., отбелязват от компанията.

Изкуственият интелект и автоматизацията в производството

Въпреки нарасналото използване на изкуствения интелект и автоматизацията в производството 51,3 на сто от мениджърите казват, че човешката работна сила ще остане от решаващо значение за индустрията. Докладът установява, че 85 на сто от вземащите решения в производствената индустрия вярват, че търсенето на специфични професионални профили ще се промени в бъдеще.

Въпреки общоприетото убеждение, че технологичните инструменти ще обезсмислят голям брой човешки работни места, повече от един на всеки двама мениджъри в производството са убедени, че работната сила ще остане от решаващо значение в бъдеще. Общо 23,3 на сто очакват, че автоматизацията ще създаде нови работни места и възможности за кариера, а други 20,3 на сто смятат, че работниците ще бъдат прехвърлени на нови позиции. 

Като цяло автоматизацията се разглежда като възможност за компаниите да увеличат производството и да останат конкурентоспособни, а за служителите - да подобрят уменията си, да растат професионално и да получават по-високи заплати. Това обаче може да представлява риск за работниците с недостатъчни или остарели умения, посочва се в доклада. 

"Тенденцията в Европа, както и в България, е, че индустрията не може да покрие нуждите си от човешки ресурс, затова и единственото реалистично решение е преходът към автоматизация. Въпреки това работната ръка ще остане ключовият фактор в производството. За следващите 5 години това остава и най-голямото предизвикателство пред компаниите и агенциите за работа – как ще се намират хора, как ще се обучават. Технологиите се развиват толкова бързо, че за хората става трудно да ги следват и да се учат", каза Димо Попов, мениджър подбор и временна заетост в компанията. 

Еволюцията на производство

Според доклада 84 на сто от компаниите вече са въвели инструменти за дигитална трансформация, като облачните изчисления (27 на сто) и цифровата интеграция (22 на сто) са най-използваните, следвани плътно от анализ на голяма база данни – анализи (20 на сто), киберсигурност (19 на сто) и, не на последно място, роботиката и изкуственият интелект (16 на сто).

"На практика вече няма така наречените "сини якички" и гащеризони във фабриките – работата вече не е толкова тежка, но за сметка на това изисква определена квалификация и образование. Бъдещето на индустрията е специализираните кадри да управляват хората, а ниският сегмент работници да управляват машините. Поточната линията вече не е линия, а е една умна машина, която комуникира с други системи, оптимизира и се учи", обяснява Димо Попов.

Очаквани последици от дигиталната трансформация

С изключение на Китай, всички други респонденти смятат, че автоматизацията като цяло не само няма да намали работните места, но и ще отвори нови такива. Общо 53 на сто от анкетираните очакват, че внедряването на нови технологии ще генерира повишена производителност, докато 42 на сто твърдят, че ще постигне повишаване на ефективността. 

Недостигът на работна ръка - нарастващо предизвикателство в бързо развиваща се индустрия

Две трети от компаниите съобщават за трудности при намирането на специализирани работници, което превръща недостига на работници в най-голямата грижа, пред която е изправена производствената индустрия в момента. Повсеместният недостиг на работна ръка се дължи на няколко причини, включително липсата на подходящи умения и погрешното възприемане на производството като индустрия, изискваща физическа сила и сфера, в която преобладава ръчният или нискоквалифициран труд, отбелязват авторите на доклада.

"Наблюдаваме намаляване на броя на хората, които искат да работят в производствената индустрия. Свидетели сме на драстична липса на кандидати, като броят им е спаднал в пъти в сравнение с 2018, 2019 и 2020 г., особено в ниския сегмент. Нараства броят на обявите, като вече расте със стотици", каза Галина Попова, регионален мениджър. 

Какви умения ще бъдат все по-търсени

Общо 68 на сто от експертите по света са съгласни, че от ниско- и средноквалифицираните работници все повече ще се изисква опит със специализирани инструменти и машини, както и специализирано обучение. Според доклада 71 на сто заявяват, че за специализираните служители от решаващо значение ще бъде да притежават дигитални умения и умения за управление на проекти  и умения за публично говорене.

Докладът разкрива, че 85 на сто от анкетираните вярват, че търсенето на специфични професионални профили ще се промени дълбоко през следващите години, тъй като производството се развива. Когато става въпрос за ниско и средноквалифицирани работници, компаниите в близко бъдеще ще търсят основно производствени оператори и оператори на машини и устройства, но ще очакват от тях и отговорности, свързани с поддръжката на машините и контрола на качеството. Най-търсените специализирани роли ще бъдат на хора, които планират процеса на производството, мениджъри по осигуряване на качеството и мениджъри по поддръжката.

Непрекъснатото учене се счита за ключово за осигуряване на пригодност за работа през целия живот според 76 на сто от интервюираните експерти. Като цяло 87 на сто от компаниите наистина вече са планирали вътрешно или външно обучение относно използването и управлението на цифрови инструменти.

"В България най-голяма липса има на инженери и оператор-техници… Липсват и хора в ниския сегмент, затова и част от компаниите се насочиха към наемане на хора от трети страни, от Близкия изток и бившия Съветски съюз, но това не е дългосрочно решение за тази много бързо растяща индустрия. В България в момента вече имаме двоен проблем – от една страна, нямаме кадри, които да наемаме, от друга страна, нямаме мотивирани бъдещи кадри, които да обучаваме", допълва Галина Попова.

Докладът е резултат от проучване, проведено от Istituto Piepoli, независим институт за маркетингови изследвания, върху извадка от 240 души на ключови позиции (мениджъри на човешки ресурси, мениджъри на заводи, производствени мениджъри) на компании в производствена индустрия. Проучването е проведено в 6 държави (Бразилия, Китай, Германия, Италия, Полша и Обединеното кралство). Резултатите са подкрепени от настолен анализ, извършен от компанията за управление на данни INTWIG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 месеца
Ако наистина "ниско и средно квалифицираните" са такива би било лесно да се заменят. "Липсата на кадри" означава само и единствено - ниско заплащане и лоши условия на труд. Същевременно се питам къде са "изчезнали" тия хора? Дали пък не са станали примерно "квалифицирани" таксиметрови шофьори или друга подобна "квалифицирана" професия, която противно на здравия разум е по-добре платена и далеч по угодна на работещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още