IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство продължава да се свива и през юли

Спадът на индекса се дължи на намалението при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, показват данни на НСИ

14:08 | 08.09.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Индексът на промишленото производство продължава тенденцията си на понижение и през юли в сравнение с година по-рано. Според предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) спадът е от 11,5% и се увеличава в сравнение с юни, когато беше 9,4%.

На месечна база НСИ регистрира понижение с 1,3%, докато през юни имаше леко нарастване на индекса с 0,4% в сравнение с май.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

Намаление в стойността на индекса през юли спрямо юни статистиката отчита при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8,4%, в добивната промишленост – с 8,1%, а увеличение в преработващата промишленост – с 0,9%.

По-значително нарастване в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – с 10,3%, производството на химични продукти – с 8,6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – със 7,8%.

Спад е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 21,5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8,3%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 8,2%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база НСИ отчита спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 42,6%, в добивната промишленост - с 23,5%, и при преработващата промишленост - с 3,1%.

В преработващата промишленост съществен спад на годишна база се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 50,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 22%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 20,8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 20,3%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 31,8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, както и производството, некласифицирано другаде - с по 8,1%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още