IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на работна ръка застрашава възстановяването на Италия след пандемията

Липсата на служители води до забавяне на инфраструктурни проекти, финансирани със средства от ЕС

13:48 | 11.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия предупреждава, че сериозен недостиг на работна ръка пречи на способността на страната да задейства проекти на стойност милиарди евро по програмата на ЕС за възстановяване след пандемията, пише Financial Times.

Във внесен в парламента доклад италианското правителство предупреждава, че недостиг на квалифицирана работна ръка в строителството, IT и инженерните специалности и липсата на компетентни администратори води до забавяне и може да „застраши пълното прилагане на плана“. Италия е най-големият бенефициент на програмата на блока на стойност 800 млрд. евро и трябва да получи грантове и заеми до 191,5 млрд. евро до 2026 г.

Докладът е публикуван в момент, когато Рим чака от месеци Брюксел да одобри следващия си транш от средствата на стойност 19 млрд. евро. Той също така е признание, че Рим вероятно е изправен пред още забавяния в отпускането на допълнителни средства.

Планът за възстановяване е смятан за възможност, появяваща се веднъж на едно поколение, за стабилизиране на хронично слабата икономика на Италия и за повишаване на растежа ѝ в дългосрочен план чрез финансиране на инвестиции в инфраструктурата като железопътни линии, водоснабдителни системи, детски градини и здравни заведения.

Но Рим съобщава, че най-малко 20% от проектите, които трябва да бъдат завършени до 2026 г., са изправени пред ограничения като по-високи цени на суровините, бюрократични забавяния, липса на интерес от страна на бизнеса или технологични пропуски.

Сега правителството води преговори с Брюксел за обхватна реформа, за да направи плана по-реалистичен. Промени в програмата може да включват удължаване на крайни срокове или намаляване на проекти, така че проектите със стратегическо значение да бъдат финансирани с ресурси, които не са свързани с толкова строг график.

„Това е неизбежно“, съобщи правителството и потвърди ангажимента на Рим да изпълни „качествените и количествените цели“ на програмата.

Италианската централна банка счита, че амбициозният пакет от инвестиции ще създаде 375 хил. допълнителни работни места в Италия през 2024 г. в програма, която трябва да бъде завършена до 2026 г. Но Рим твърди, че му липсва квалифициран персонал за запълване на тези свободни места, което може да се отрази негативно на напредъка.

С бързо стареещо население Италия изпитва повсеместен недостиг на работна ръка, като работодатели се оплакват, че не успяват да запълнят около 40% от незаетите позиции заради липса на квалифицирани кандидати.

Очаква се положението да се влоши през идните три години, когато според прогнози на Евростат работещото население в Италия ще се свие с около 630 хил. души, тъй като броят на хората, достигащи пенсионна възраст, надхвърля броя на хората, които навлизат на трудовия пазар.

Италианската централна банка призова правителството да създаде „приоритетен канал“ за привличане на квалифицирани служители от чужбина, които бързо да подкрепят плана за възстановяване.

Но дясната коалиция на Джорджа Мелони не е заявила ясно дали ще позволи на мигранти извън Европа да запълнят празнотите на трудовия пазар и вместо това намалява програми за социални помощи, за да подтикне хората в трудоспособна възраст да си намерят работа.

Италия е издала само 82 750 разрешения за работа на мигранти извън ЕС тази година от годишната си лотарийна система, въпреки че работодатели поискаха над 240 хил. разрешения тази година, за да отговорят на нуждите си от служители.

Градовете, които трябва да получат средства за подобряване на инфраструктурата, също не разполагат с опитни администратори, които да наблюдават работата.

„В публичната администрация нямаме хора, които да се грижат за проектите“, коментира Франческа Бенчиолини, общински съветник в Падова. Нейният град трябва да получи 238 млн. евро от COVID фонда на ЕС за нова трамвайна линия.

„Във всички технически позиции като архитекти и инженери не намираме хора. Това е национален проблем“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още