IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Трябват ни квалифицирани кадри за високотехнологичен бизнес

Над 1 млрд. лева са предвидени за адаптиране на работна сила към новите изисквания на пазара на труда

17:43 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Развитието на високотехнологичен бизнес и повишаване на квалификацията на кадрите е приоритет номер едно за правителството. Това каза премиерът Николай Денков в изказването си на форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, организиран Министерството на труда и социалната политика (МТСП), който се проведе в Шумен.

Във форума участваха министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката Галин Цоков, на иновациите и растежа Милена Стойчева, предава БТА.

„Работим за това как да улесним привличането на високотехнологични кадри в България. Това, от което имаме нужда, е по-висококвалифицирани кадри, които могат да участват в развитието на най-новите високотехнологични производства, да се вдигне производителността и оттам да се вдигнат заплатите, доходите, защото колкото и кадри да привлечем от чужбина, когато доходите тук остават ниски, при първа възможност тези кадри ще търсят реализация в други държави“, коментира премиерът. 

Той отбеляза, че през последните десетилетия България има между три и четири пъти по-ниска производителност спрямо развитите икономики. „Затова, когато се обсъжда тази тема, тя трябва да се съчетае и с два въпроса – как максимално можем да използваме хората в регионите и как да привлечем хора, там където е необходимо“, добави Денков.

По думите на премиера „средства има и хора има“. „Въпросът е как можем да използваме тези средства, така че хора, които се чувстват по-подготвени, да бъдат полезни на работодателите“, каза още премиерът Денков. 

Дългосрочното решение за бизнеса е развитието на потенциала на кадрите в страната, реализирането на програми за преквалификация, за дуално обучение, каза от своя страна министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

„Необходимо е да бъде улеснен достъпът до пазара на труда в страната за експерти от трети страни“, каза още Богданов. По думите му тези кадри трябва да имат възможност, след намирането на работа у нас, лесно да започват да се трудят и да се интегрират. Според него в това отношение е нужно да се намали административната тежест и да се оптимизират сроковете. Търсенето на квалифицирани кадри от чужбина обаче е краткосрочно решение, дългосрочното е развитие на експерти у нас, посочи министърът на икономиката.

Като проблем Богданов открои разликите в развитието на регионите и че някои от тях имат нужда от по-голяма подкрепа. По думите му тези проблеми могат да бъдат решени чрез създаване на подходяща инфраструктура, подобряване на връзките север-юг в страната, изграждане на индустриални зони, които да привличат иновационни бизнеси с висока добавена стойност.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова каза, че ресурс от над 1 млрд. лева за цялата страна е предвиден за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023-2027 г.

Тя посочи, че средствата са осигурени от Националния план за заетостта, Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата „Развитие на човешките ресурси“. Те могат да бъдат използвани за финансиране на различни възможности за обучение на безработни и на заети лица. Част от схемите вече са отворени за кандидатстване за работодатели, включително и от петте региона в Североизточна България. По думите ѝ те могат да се възползват от възможностите за финансиране на заетост и обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още