IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кадри и инфлацията остават най-сериозните рискове за бизнеса у нас

За да расте икономиката, трябват още стотици хиляди хора на трудовия пазар, казва Бойко Таков

11:06 | 27.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса в България са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на суровините и високите цени на енергийните носители. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, според което високата инфлация се е отразила негативно на над 80% от българския бизнес, а войната в Украйна - на над 56 на сто.

"Голяма част от малките и средни предприятия казват, че усещат негативното влияние на инфлацията. Това не е неочаквано“, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът с кадрите обаче остава от най-сериозните, подчерта гостът и допълни, че през последните години той се задълбочава. „Най-срещаният отговор сред изброените проблеми е липсата на квалифицирана работна ръка, след него - високите цени на суровините и високите цени на енергийните носители", каза Таков.

"Единственият начин да бъде решен този проблем, е да внесем работна ръка. Не само квалифицирани, ние нямаме обща работна ръка. Безработицата е на ниско ниво. За да расте икономиката ни, по оценка на работодателските организации, трябват десетки, да не кажа и стотици хиляди хора, които няма как така бързо да дойдат", каза Таков.

Само за миналата година има 16 хиляди новорегистрирани заети лица от трети страни в различни сфери, стана ясно от думите на госта.  "Това е единият от начините. Другият е да повишаваме квалификацията на съществуващата работна ръка. Повече от 70% от компаниите през последните 2 години са имплементирали някаква иновация в производството. Тези иновации изискват допълнителна квалификация на работната ръка", обясни Таков. 

Инфлацията засяга огромна част от малките и средни предприятия, коментира още той, посочвайки, че един от начините за справяне е увеличаване на стойността на крайния продукт или услуга.

"Върху инфлационния натиск оказва влияние и увеличаването на работната заплата. То е неминуемо, но това стимулира инфлационни процеси. Няма универсално лекарство или рецепта за справяне с инфлацията. Зависи от сектора, сферата на дейност и кондицията на самата компания. Процентът е много голям, но не е нещо стряскащо. Не е изненада предвид високите нива на всичко", коментира изпълнителният директор на агенцията.

Освен негативните неща има и положителни, сподели той. "Огромен процент от компаниите са оптимисти за бизнес средата през 2023 г. Положителни резултати видяхме и в начина на подкрепа, която искат да видят от държавата. Един от най-търсените видове за подпомагане е технологичната модернизация, дигитализацията. Следващите програми са точно в насоките, които се очакват от предприятията", посочи Таков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Кадри има, но куца възнаграждението. Проблем с кадрите има само в ИТ клъстъра, и то- на ниво от среден мениджмънт- т.е. кадри с опит над 5 години. Иначе в последно време сме свидетели на интересен феномен- сервитьори се преквалифицират в ИТ и са новите джуниър кадри в ИКТ клъстъра. В крайна сметка, професионалният опит и по-високите компетенции в ИТ се заплащат, а именно това не искат да правят масово работодателите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
Ми те така: масово се записаха доброволци в Украйна и няма хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още