IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През пролетните месеци безработицата в България е тръгнала нагоре

Броят на заетите през второто тримесечие остава почти непроменен спрямо година по-рано, отчита НСИ

12:58 | 18.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През пролетните месеци безработицата в България е започнала да се увеличава. В същото време броят на заетите остава почти непорменен. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

След позитивните данни за безработицата от началото на годината през второто тримесечие коефициентът на безработица е 4,6% при 4,5% година по-рано.

Безработните през второто тримесечие на тази година са 141 хиляди. От всички безработни 14% са с висше, 55% - със средно, и 31% - с основно или по-ниско образование.

Продължително безработни (безработни от една година или повече) през тримесечието са 73 хил. лица, или 52% от всички без работа.

Коефициентът на безработица при младежите (възрастовата група 15-29 навършени години) през второто тримесечие на 2023 г. е 8,8%. В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. този коефициент е по-висок с 1,0 процентен пункт.

Коефициенти на безработица по степени на образование през второто тримесечие на 2022 и 2023 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

След подобрените данни от миналата година заетостта в България отново тръгна надолу в началото на 2023 г., като през първите три месеца на годината броят на заетите в страната спадна под 3 милиона души. Тази негативна тенденция се засилва през пролетните месеци, тъй като общият брой на заетите през второто тримесечие се свива до 2,914 души, отчита НСИ.

На годишна база обаче броят на заетите остава почти непроменен. Относителният дял на заетите от населението на възраст 15 и повече навършени години е 52%.

През април-юни преобладаващата част от заетите работят в сектора на услугите 64%, в индустрията са заети 30%, а 6% работят в селското, горското и рибното стопанство.

От всички заети 4% са работодатели, 6% - самостоятелно заети лица без наети, 89% - наети лица.

От общия брой на наетите близо 77 на сто работят в частния сектор, а 23% - в обществения. С временна работа (за определен период от време) са 3 на сто от наетите.

През април-юни 2023 г. заетите на възраст 15-64 навършени години са малко над 2,8 милиона, като броят им се запазва спрямо предходното тримесечие.

Коефициентът на заетост при младежите на възраст 15-29 навършени години е 35,7%. Коефициентът на заетост за населението на възраст 20-64 навършени години е 75%, като за една година се увеличава с 0,7 процентни пункта.

Заетите на възраст 55-64 навършени години са 621 хил., или 69,5% от населението в същата възрастова група. За година коефициентът на заетост в тази група се увеличава с 1,8 процентни пункта.

Общият брой на икономически неактивните лица (лицата извън работната сила) на възраст 15 и повече навършени години през второто тримесечие е 2,4 милиона.

Икономически неактивните на възраст 15-64 навършени години са малко над 1 милион и представляват 26% от населението в същата възрастова група.

От икономически неактивните лица на възраст 15-64 навършени години 40% са неактивни поради участие в образование или обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още