IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България се увеличава до 5,2% в разгара на лятото

Сезонната заетост не успява да задържи ниското ниво на показателя

19:11 | 15.08.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Регистрираната безработица в България през юли нараства до 5,2%, отчитат от Агенцията по заетостта. Нивото на показателя записва леко повишение с 0,2 процентни пункта в сравнение с юни. На годишна база ръстът е по-съществен - през юли миналата година държавната агенция регистрира равнище на безработицата от 4,2%.

През този юли Агенция по заетостта отчита и ръст в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда. В края на юли те са малко над 147 хиляди, което е с около 5 хиляди души повече от юни.

През миналия месец се засилва и активността за регистрация в бюрата по труда. Регистрирани са нови 21 512 безработни. Те са с 1937 повече от предходния месец и с 1150 повече спрямо регистрираните през юли миналата година. Други 597 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, като при тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец с 21%.

Увеличава се и броят на активираните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда за месеца активираните лица са общо 4166.

Отчита се намаление в броя на започналите работа през юли – те са малко над 10 хиляди при отчетени 14 хиляди през юни. Работно място с подкрепата на бюрата по труда са намерили 379 пенсионери, учащи и заети. 

Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 21%, следват тези в търговията – 12%,  хотелиерството и ресторантьорството – 7%, държавното управление – 6,4%, строителството  и селското стопанство с по 5,5%, и други. Близо 780 безработни са започнали работа през месеца в страни от Европейския съюз с посредничеството на Агенцията по заетостта.

През юли в бюрата по труда са заявени малко над 9 хиляди свободни работни места на първичния пазар, при над 11 хиляди през юни. В реалната икономика най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25%), образованието (18,3%), търговията (11%), държавното управление (8,6%), хотелиерството и ресторантьорството (7,8%) и административните и спомагателните дейности (6%).

Най-търсените от бизнеса професии през юли са: преподаватели; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Ever
преди 8 месеца
Щом лятото е започнала да се качва, есента май няма да е много приятна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още