IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 г. приключи с рекордно ниска безработица в България от 4,7%

Спадът на годишна база е с 0,1 процентни пункта, отчита Агенцията по заетостта

12:54 | 16.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналата година е завършила с рекордно ниско равнище на безработицата в България за декември, отчита административната статистика на Агенция по заетостта.

Регистрираната безработица в страната през декември е 4,7%, като спадът на годишна база е с 0,1 процентни пункта, а на месечна база е отчетен ръст от 0,3 процентни пункта.

Регистрираните безработни в бюрата по труда у нас през последния месец от 2022 г. са над 153 хиляди, което е с над 8500 души повече спрямо отчетените през ноември. Новорегистрираните през декември са 26 хиляди, или с над 2600 повече от предходния месец. Други 411 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. Общо 1770  безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца.

През декември миналата година 179 безработни и заети са включени в различни обучения, а 416 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

Започналите работа безработни през последния месец на 2022 г. са 9938. Работа чрез бюрата по труда са открили 154 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 18,1%, следват тези в търговията – 16,8%,  хотелиерството и ресторантьорството – 12,6%, държавното управление – 6,4%,  хуманно здравеопазване и социална работа – 6,4%, строителството – 5,1%, и други.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 5542. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (20,5%), следват държавното управление (16,6%); хотелиерството и ресторантьорството (11,6%), търговията (11,2%), образованието (8,5%) и административните и спомагателните дейности (4,8%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и подвижни съоръжения; преподаватели; чистачи и помощници и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още