IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в ЕС се сви до историческо дъно през ноември

Рекордно ниските стойности ще принудят ЕЦБ да продължи с паричното затягане

16:45 | 09.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Европа се сви до историческо дъно през ноември, с което пазарът на труда за пореден път демонстрира своята устойчивост на фона на забавящата се икономика, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник.

Безработицата в еврозоната е била 6,5% през ноември 2022 г. (без промяна спрямо предходния месец), намалявайки от отчетените 7,1% година по-рано. В Европейския съюз (ЕС) тя е била 6%, като също е останала стабилна на месечна база, но се е понижила спрямо ноември 2021 г., когато е била 6,5%.

Безработицата в Европа падна до над 20-годишно дъно през миналия ноември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Безработицата в Европа падна до над 20-годишно дъно през миналия ноември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Резултатите бележат историческо дъно на безработицата, откакто започна да се води статистиката за еврозоната през април 1998 г. и за ЕС – през януари 2001 г.

Изчисленията на евростат сочат, че 12,950 млн. мъже и жени в ЕС, от които 10,849 млн. в еврозоната, са били безработни през ноември 2022 г. Спрямо октомври предходната година има увеличение от 10 хил. души в ЕС и намалние от 2 хил. души в еврозоната.

Колкото до България, статистиката показа, че безработицата у нас се е задържала на исторически ниското си дъно за трети пореден месец, като през ноември отново е била 4%, след като започна постепенно да намалява в началото на 2021 г.

Що се отнася до младежката безработица – включваща хората под 25-годишна възраст – през ноември миналата година е имало 2,880 млн. безработни младежи в ЕС, от които 2,353 млн. са били в еврозоната. Така нивото на младежка безработица е било 15,1% в ЕС и еврозоната, като спрямо октомври се отчита леко повишение от 0,1 процентен пункт. Спрямо година по-рано е налице увеличение от 180 хил. души в ЕС и 157 хил. - във валутния съюз.

Безработицата за жените в ЕС е била 6,4%, оставайки без промяна спрямо октомври 2022 г. При мъжете това ниво е било 5,7%, като то също се е запазило без промяна. В еврозоната безработицата за нежния пол е била 7%, а за мъжете – 6,1 на сто.

Данните ще принудят Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи с лихвените увеличения. Пазарите залагат, че през февруари, когато е следващото заседание на регулатора за паричната политика, ще има още едно лихвено увеличение от 50 базисни пункта (б.п.), пише Financial Times. От юни 2022 г. насам банката покачи лихвите с 2,5 процентни пункта, с което депозитната лихва достигна 2%. Следващата среща на централните банкери е на 2 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
хахаха, в някой полезни иддиоти като фалшивия Имп и тикважа, ни обещаваха безработица, студ и глад.... разбира се и това не се случи както останалите ватнишшшки обещания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още