IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите у нас успяват да намерят служители за едва 30% от свободните места

Преквалификацията и работата с изкуствения интелект са тенденциите на трудовия пазар през 2024 г.

12:41 | 28.12.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Към момента работодателите в България успяват да намерят служители за едва 30% от свободните работни позиции. Борбата за кадри в България е ожесточена и този проблем ще продължи и през 2024 година. Това каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ON AIR.

"Борбата за кадри в България е ожесточена, работодателите не могат да намерят хора за свободните си работни места. Почти във всички сектори се усеща задъхване и невъзможност за запълване на отворени позиции", посочи експертът.

По думите на Василева само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно и това е огромен проблем. „Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Забелязахме и преструктуриране на бизнес операции, а също и турбуленции в IT сектора, аутсорсинга и в минното дело, където имаше съкращения. Дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България, обобщи Василева.

Гостът посочи, че един от вариантите за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина. 

По думите ѝ има компании, които предлагат стартова заплата от 1400 лв. за млади хора без опит и пак не могат да си намерят служители. Василева препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и отворени към различни начини на работа и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и за хора, които нямат възможност да работят например на пълен работен ден.

"Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и той ще се задълбочава, като един от проблемите е демографията и застаряващото население", коментира още Василева.

Преквалификацията и работата с изкуствения интелект са тенденциите, които ще се утвърдят на трудовия пазар през следващата година, обобщи събеседникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
Hondo
преди 3 месеца
Заглавието на статията може също така да бъде: "70% от фирмите в България се опитват да ловят маймуни с трици" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
corner
преди 3 месеца
Когато средата стане неконкурентна , най- лесно е да се изнесе бизнесът в страни където условията са по- добри , а не да се внасят кадри .Обикновено проблемът на фалиращите компании са парите - пари с които да си платят тока , да си платят данъците и да останат достатъчно с които да наемат хора . Това не е липса на кадри а симптом на рецесия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 месеца
Опитвам да си представя вноса на работна ръка, която ще се конкурира за заплатата от 1400 лв. или 1100 лева чисто! Монаси, които се хранят от слънцето, привикнали на зимните температури без връзка с модерните устройства и интернет и живеещи в палатки. "Млади и без опит" - ами пробвайте с дърти с опит ама май не е проблема, че не вършат работа ами ако може да е за без пари. И до младите - искайте конкретни срокове и резултати, обвързани със заплащането. Почнат ли да ви мотаят им бийте шута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 3 месеца
защо всеки безделник наричащ себе си експерт се опитва да продаде тая глууупост "Гостът посочи, че един от вариантите за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина."....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още