IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ остава стабилен

Резултатите сигнализират за постепенно охлаждане на пазара на труда

17:20 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които подават за първи път молби за обезщетения за безработица, е останал без промяна миналата седмица, тъй като пазарът на труда продължава постепенно да се охлажда, предава Ройтерс.

Първоначалните искове са се задържали на ниво от 217 хил. през седмицата, приключила на 2 март, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 215 хил. броя молби през последната седмица.

Пазарът на труда стабилно се охлажда, като на всеки безработен през януари са се полагали 1,45 работни места, показват правителствени данни в сряда. Това съотношение е спаднало от 1,82 преди година, но остава доста над средното ниво от 1,2 места преди пандемията от COVID-19.

Бежовата книга на Федералния резерв, представена в сряда, показа, че „затегнатият пазар на труда се е разхлабил допълнително“ през февруари, но „трудностите при намирането на висококвалифицирани работници за определени позиции“ остават.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза пред законодателите в сряда, че централната банка на САЩ очаква "инфлацията да се забави, а икономиката да продължи да расте", но отказа да дава каквито и да са насоки за началото на разхлабването на паричната политика.

От март 2022 г. насам Фед повиши основния си лихвен процент с 525 базисни пункта до текущия диапазон от 5,25%-5,50%.

Броят на подадените молби остава близо до исторически ниските нива въпреки големите съкращения в началото на годината. Данните показват, че работодателите се опитват да задържат работниците си, тъй като бяха затруднени да намерят работна ръка по време на пандемията и след нея.

Отделен доклад на Challenger, Grey & Christmas в четвъртък показа, че съкращенията, обявени от базирани в САЩ компании, са се увеличили само с 3% до 84 638 броя през февруари.

Планираните съкращения на работни места от началото на тази година са със 7,6% по-малко в сравнение със същия период на 2023 г.

Броят на хората, които са продължили да получават обезщетения и след първата седмица, се е увеличил с 8 хил. до 1,906 милиона през седмицата, приключваща на 24 февруари, показват данните.

Тези резултати нямат отношение към доклада за заетостта през февруари, който трябва да бъде публикуван в петък, тъй като попадат извън периода на проучването.

Равнището на безработица се очаква да остане непроменено на ниво от 3,7%, а годишният растеж на заплатите да се забави до 4,4% от 4,5% през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още