fallback

Пестенето на енергия е от полза и за климата, и за сметките

Намаляването на потреблението на енергия ще свие и енергийната зависимост на Европа, пише в анализ МАЕ

09:25 | 23.04.22 г. 5

Подобряването на енергийната ефективност и пестенето на енергия от години са сочени като успешна мярка за борба с климатичните промени. Сега към ползите се включват още няколко -  на първо място намаляване на енергийната зависимост и още по-специално - от Русия, пише в анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Заради войната в Украйна цената на енергоизточниците расте, а намаляването на потреблението означава и по-малко разходи за домакинствата.

Агенцията е разработила заедно с Европейската комисия (ЕК) няколко стъпки, чрез които европейците могат да спестят 220 млн. барела  петрол и около 17 млрд. куб. метра природен газ. Ако мерките бъдат спазени, всяко домакинство може да спести средно около 500 евро на година.

Те са прости - работа от вкъщи, колкото е възможно по-често, за да бъде намалено потреблението на горива, повишаване/намаляване на температурата на климатиците, ползване на споделено пътуване и публичен транспорт, както и жп транспорт, вместо самолети, по-кратки дестинации (под 1000 километра), саниране на домовете и разполагане на соларни панели по сградите.

Проучванията показват, че понижаване на термостатите само с 1°С надолу през зимата пести 7% енергия, а увеличаване с 1°С през лятото - 10%. Според анализите средната температура в европейските домове през зимата е над 22°С. Всеки градус надолу намалява със 70 евро годишните сметки за отопление. Работа в екологичен режим на бойлерите пък пести до 100 евро от годишните сметки за енергия на европейските домакинства.

"Да пестим енергия е конкрена помощ за украинския народ, а и за нас самите", коментира директорът на МАЕ Фатих Бирол. 

Колкото до цената за прилагането на  тези мерки, почти всички държави в ЕС предлагат субсидии за мерки за енергийна ефективност, какти и за покупка на електрически автомобили, се казва още в анализа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още