fallback

ICGB: Всички основни дейности по изграждането на IGB вече са приключени

Проектната компания очаква всички важни за въвеждането в експлоатация дейности да приключат до края на август

15:26 | 11.08.22 г.

Всички основни дейности по изграждането на новата газова връзка с Гърция (IGB) са приключени и в момента се изпълняват само довършителни работи, се казва в позиция на проектната компания ICGB.

В последните дни интерконекторът и етапът на завършеност на строителството е водеща тема у нас. Преди ден вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев, заедно с министъра на регионалното развитие Иван Шишков, извършиха поредната инспекция на обекта. Алексиев коментира след това, че цялата държава е мобилизирана, за да бъде завършен проектът в срок и поиска ясен график за изпълнение на работната програма.

От ICGB уточняват, че в момента тече изпълнението на съпътстващи дейности, които обаче нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложеното по проект. Те ще се бъдат завършени поетапно, като всички дейности, които са необходими за търговската експлоатация на обекта са включени в първия етап и ще бъдат завършени до края на август.

Дейностите в първия етап са изпълненото вече строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване на интеграцията и тестването на системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

Всички останали дейности, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те са довършване на полагане на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на пътя към компресорната станция в Стара Загора и ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението.

По-рано днес (11 август) служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че една от спънките по проекта е неизпълнение на мерки по пожарна безопасност и посочи, че  например липсва път, по който да се движат пожарни коли в случай на инцидент.

От ICGB уточняват още, че от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани с реални количества природен газ. "Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци", посочват от компанията.

 Всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още