IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният енергиен министър: Не изключваме "Газпром", но е последният вариант за доставки на газ

Липсата на гаранции при плащането по новата схема на Москва е спряло доставките от компанията, потвърди Росен Христов

09:15 | 11.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство разглежда всички възможни източници за доставки на газ, като "Газпром" не е изключен, но е последен вариант. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според него все още не са търсени контакти с компанията, защото целта е да се изчерпят всички останали варианти за доставки на газ през следващите месеци.

Енергийният министър обаче не отговори дали смята руския газов холдинг за сигурен доставчик. Според него несигурността в отношенията може да се изразява на много нива - геополитическо, техническо или по отношение на количествата. Азербайджан, който е другият ни дългосрочен доставчик, например е с нисък геополитически риск, но не може да осигури допълнителни количества извън договорените, заяви още Христов.

Той обясни какво е спряло доставките на газ от Русия през април. Проблемът е липсата на гаранции, че плащането ще бъде признато в момента, в който "Булгаргаз" преведе парите по сметката в "Газпромбанк".

В схемата на Москва от 1 април се предвижда техническо превалутиране и след това прехвърляне на сумата към сметка на "Газпром Експорт". За момент на плащане по договора се смята постъпването на сумата по сметка на "Газпром Експорт", а не самото плащане - тоест има един период, в който българската страна няма никакъв контрол върху процеса. Предишното правителство сметна това за риск за българската страна и не се съгласи с условията.

газпромбанк газпромбанк

В момента служебното правителство работи за осигуряване на газ за отоплителния сезон и ще остави на редовен кабинет да подпише дългосрочен договор за доставки на природен газ. Христов смята, че има достатъчни количества газ - България има оферти не само от Cheniere, но и от други производители и търговци. Проблемът е в цената, която е много висока и липсата на свободни слотове за разтоварване на танкери.

В момента има недостиг от около 30% от заявеното потребление, което се равнява на потреблението на "Топлофикация София". Христов заяви, че при липса на договорка за "оптимална цена" това означава, че България трябва или да плати скъпо, или софиянци да останат без отопление. Но и няма "никакви варианти да се работи само на електроенергия" по отношение на отоплението.

Служебното правителство ще отпусне заем от 800 млн. лева за "Булгаргаз", но не защото дружеството е във фалит - през второто тримесечие компанията има печалба от 6,5 млн. лева. "Булгаргаз" обаче има недостиг на ликвидни средства - в преговорите за доставки на газ по краткосрочни доставки се изсква предплащане, а в същото време и много от длъжниците на дружеството бавят плащанията си.

Христов обясни, че се търсят и дългосрочни варианти за банково финансиране на "Булгаргаз".

По отношение на новата газова връзка с Гърция IGB служебният министър е категоричен, че се работи много активно за приключване на работата възможно най-бързо. Проверките в последните дни например показват, че част от дейностите, свързани с безопасността на проекта, не са довършени. Например не са завършени пътищата, по които би трябвало да мине пожарна кола в случай на инцидент и не са изградени пожарни кранове.

В петък (12 август) ще има среща в Президентството, в която ще участват и представители на строителите на IGB - гръцката компания AVAX, допълни още Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още