fallback

МАЕ увеличи прогнозата за търсенето на петрол през 2022 г.

Приходите от продажбата на петрол на Русия намаляват леко до 19 млрд. долара през юли

15:08 | 11.08.22 г.

Търсенето на петрол през 2022 г. ще се увеличи с 2,1 млн. барела на ден до 99,7 млн. барела, сочи актуализирана прогноза на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Институцията посочва, че причината за това са високите цени на природния газ и несигурността в доставките, които насърчават преминаването от газ към петрол. Но този ръст прикрива проблемите в други икономически сектори и опасенията за рецесия в региони на света.

Очакванията на МАЕ са, че през 2023 г. търсенето на петрол за първи път ще надвиши нивата отпреди пандемията от коронавируса и ще бъдат около 101,8 млн. барела на ден.

През юли предлагането на петрол достигна своя пик след пандемията - 100,5 млн. барела на ден, след като бяха преодоляни проблемите с доставките от Канада, Казахстан и от Северно море.

Цената на петрола се срина с около 30 долара на барел заради опасенията за рецесия. Така европейският сорт Брент през юли се търгува за 97 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) - за 92 долара за барел. Това понижение на цената от пика през юни насърчава още повече превключването от газ към петрол, защото междувременно цената на природния газ и на електроенергията са рекордно високи.

Данните на МАЕ за Русия показват, че през юли износът намалява до 7,4 млн. барела на ден, спрямо около 8 млн. барела в началото на годината. На годишна база понижението е от 115 хил. барела дневно. Приходите от продажби намаляват леко - до 19 млрд. долара, спрямо 21 млрд. долара през юни.

Износът на руски петрол и петролни продукти към САЩ, Великобритания, ЕС, Япония и Южна Корея е ограничен. Към 2/3 от намалените количества, които са обем на около 2,2 млн. барела дневно, се пренасочват към други пазари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още