fallback

Пълните газохранилища са само един фактор за спокойна зима

Страните от ЕС трябва да намалят потреблението на газ, дори и част от потоците руски газ да се запазят през зимните месеци

14:21 | 31.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пълните газохранилища в Европа донесоха малко спокойствие на газовите пазари в последните дни, но те ще са само един фактор за спокойна зима, пише в анализ Ройтерс.

По данни на Gas infrastructure Europe към 30 август европейските газохранилища са напълнени до малко над 80% от капацитета им. Това е над изискванията на Европейската комисия (ЕК) към 1 ноември и вероятно европейските държави ще продължат да нагнетяват резерви за зимните месеци. България все още е далеч от целта - газовото хранилище в Чирен е пълно до около 61% от капацитета си.

При нормални условия днешното ниво на резервите в Европа е достатъчно, за да бъдат покрити пиковете в потреблението, дори и при по-ниски от нормалното температури през зимата. Но 2022 година е далеч от нормалната - доставките по "Северен поток 1" в последните месеци са едва 20% от капацитета на газопровода. Редица европейски лидери се опасяват, че руският газов поток съвсем ще пресъхне през зимата.

Но дори и пълните газохранилища не могат да покрият изцяло търсенето през зимата - например в Германия тези резерви ще стигнат за 80-90 дни при средно потребление през зимните месеци, сочат изчисленията на Aurora Energy Research.

Затова и от съществено значение за Европа тази зима ще бъдат както пълните газохранилища, така и ограничаването на потреблението, коментират от института Bruegel пред Ройтерс.

Според сценариите на ICIS - компания, специализирана в анализи за пазарите на суровини, без ограничаване на потреблението газохранилищата ще останат празни към март, тоест още преди края на отоплителния сезон в Европа. И това е при положение, че Русия все пак запази част от доставките си, а температурите не са екстрено ниски.

Данните на анализаторите потвърждават, че страните от ЕС могат да избегнат енергийната криза, ако успеят да намалят потреблението на газ с 15% средно на година. Така, ако Русия продължи да доставя газ в сегашния обем, към пролетта газохранилищата ще имат 45% запълнен капацитет, а ако спре още през октомври - 26%.

Досега нямаше съществено намаление на потреблението на газ дори, включително и при производителите на азотни торове, например, за които газът е основна суровина за производството, а не енергоносител. Но в първата половина на август потреблението на газ в ЕС е с 11% под средното за последните пет години, като вероятно роля играят рекордните цени в последните седмици на европейските пазари.

Според статистиката през юли германската индустрия е намалила потреблението на газ с 21% спрямо средното за периода 2018-2021 година. Преди това от началото на годината няма понижение с повече от 14%, според данните на федералния енергиен регулатор.

За разлика от повечето европейски държави, Германия прие задължителни мерки за ограничаване на потреблението - забрана за отопление на частни басейни с газ, намаляване на осветлението на обществените сгради, забрана отоплените магазини да оставят отворени вратите си и т.н.

Анализаторите от Agora Energiewende изчисляват, че Германия трябва да съкрати между 20% и 25% от потреблението на газ за тази зима и това включва както домакинствата, така и индустрията. Правителството предвижда и подкрепа за уязвимите домакинства, за да покрият повишените си сметки за газ и електроенергия.

Института по енергийни изследвания към Оксфордския университет добавя нов акцент към енергийната криза. Изпразването на газовите хранилища през тази зима ще направи предизвикателен и следващия отоплителен сезон, особено, ако Русия продължава да ограничава доставките. През тази година Европа успя бързо да нагнети газ в хранилищата благодарение на доставките на втечнен газ, но липсата на руски газ през 2023 година ще направи предизвикателно трупането на резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още