IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с над 18% от 1 септември

КЕВР откри грешно изчислени разходи в заявлението на "Булгаргаз", но отражението в цената е минимално

18:52 | 01.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е промяна с около 18,5% спрямо цената за август - 297,98 лева за мегаватчас. Утвърдената цена е по-ниска от предложената, защото регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за този месец.

По утвърдената цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (топлофикационните дружества), уточняват още от енергийния регулатор.

По-рано днес от "Булгаргаз" съобщиха на сайта си, че в окончателното си предложение към енергийния регулатор са вписали цена от 353,63 лева за мегаватчас, като за сравнение на европейските пазари цената за септември е 232 евро за мегаватчас. На 30 август новият директор на компанията Деница Златева коментира, че именно заради нестабилната търговия на борсата TTF в Европа, която е референтна по договорите за доставка за България ще се наложи и по-високо от очакваното повишение на цената на газа.

Според нея компанията ще се съсредоточи да осигури по-изгодни цени на газа през октомври. От КЕВР посочиха в решението си днес (1 септември), че от съществено значение за това е влизането в експлоатация на газовата връзка IGB, по която ще влизат в пълен обем доставките на газ от Азербайджан. 

Допълнително върху цената през септември натежа и плановото спиране на Трансадриатическия газопровод (TAP) за ремонт през август. Източниците на газа за този месец са още две частични карго-доставки на втечнен газ, както и осигуреният газ от търга на газов хъб "Балкан".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: zelka007: Така е :) Добата да обясни и панелите дали са скъпи и как било напълно лишено от всякакъв смисъл. Е грешат :) За мен смисъла е ,че от години НЕ плащам ток и топло. Да, дори и през зимата :) Възможно е ! Дори и в България. Не е чак толкова скъпо. На мен ми излезна 20 палки. Сега ще е 25-30макс. То и зависи какво е потреблението. При мен е доста :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Скъп ли ви е зеленият водород ... ?! ... Само за протоколът питам . Знам , че е ви е скъп все още ... :))) ... Чакаме изравнителните сметки следващото лято , и пак ще прецЕняме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още