IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наблюдатели от МААЕ остават в АЕЦ "Запорожие"

Директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси съобщи, че е събрал "достатъчно важна информация" от проверката си в централата

19:49 | 01.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Част от екипа на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), който е на проверка в Запорожката АЕЦ, ще остане в централата на този етап, съобщава ВВС, позовавайки се на генералния директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси. Той коментира, че е събрал "достатъчно важна информация", но не уточнява каква точно е тя. Гроси вече напусна централата. 

Според него мисията ще продължи до 3 септември, а след това МААЕ ще направи постъпки за постоянно присъствие на експерти от агенцията в ядрената централа.

Инспекцията на МААЕ в АЕЦ "Запорожие" беше предизвикана от водените военни действия около нея и непрекъснат обстрел над централата, за който се обвиняват взаимно Русия и Украйна. По-рано днес отново имаше атаки срещу централата и околните населени места, като двете воюващи страни си отправиха обвинения за тях и посочиха, че мотивът е желанието на другата страна да спре проверката в централата.

Въпреки обстрела обаче експертите от МААЕ тръгнаха към централата, прекосявайки фронтовата линия.

Според информацията на "Енергоатом", украинският оператор на ядрената централа, в момента на място остават петима от експертите на атомната агенция. Те разтоварват оборудването си и ще останат да работят в централата.

По-рано днес (1 септември) украинската информационна агенция УНИАН съобщи, че Русия се готви да евакуира експертите на "Росатом" от централата. Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от март насам. От руския ядрен холдинг съобщиха, че техните експерти само наблюдават работата на своите украински колеги, които все още управляват централата.

Запорожката АЕЦ към момента е свързана към украинската енергийна мрежа, но има опити на Русия да прекъсне тази връзка и да насочи произведената електроенергия към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
И что, они хотят пречат ни да крадем ток? Как така, ета наше право!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Постоянно присъствие със сини ленти и сини каски ... :))) ... Подготвят ги отдалече крадците на съдомиялни машини . Забатачиха се ... Могат само да фъргат бомби и снаряди по цивилни сирийци и украинци , за друго не стават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още