IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изпраща на Украйна таблетки за защита от потенциално радиоактивно замърсяване

Експерти от МААЕ вече са в Украйна и се готвят да инспектират Запорожката АЕЦ

16:33 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) изпраща безвъзмездно 5,5 млн. таблетки калиев йодит, които се използват за защита при радиоактивно замърсяване, съобщават от Брюксел. Таблетките се използват в ограничени случаи и помагат за избягване на абсорбиране на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, уточняват още от комисията.

Украйна е изпратила искане за доставката на таблетките на 26 август. Причината за това са зачестилите обстрели над Запорожката АЕЦ, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно. С таблетките ще бъде защитено населението, което се намира в региона, коментират от Киев.

5 млн. от таблетките са от специалния фонд на ЕС за реакция при кризисни ситуации, а останалите 500 хил.- от резервите на Австрия. Общата стойност на помощта е 500 хил. евро.

"Нито една ядрена централа не трябва да бъде сцена на военни действия. Неприемливо е животът на цивилни граждани да бъде поставен под заплаха - военните действия около Запорожката АЕЦ трябва да спрат незабавно", коментира комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Заради инцидентите около централата Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изпрати мисия от 14 експерти, водени от ръководителя на агенцията Рафаел Мариано Гроси.

По информация на CNN екипът вече е в Киев и се подготвя придвижването му към окупираната от Русия централа, в която все още работят украинци. Един от съветниците в офиса на украинския президент - Михало Подоляк, написа в Twitter, че в момента руската армия целенасочено извършва удари по евентуалните пътища, през които трябва да премине мисията на МААЕ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък коментира, че Москва има интерес от провеждането на тази инспекция и се надява тя да бъде извършена по начина, по който е договорена.

Киев настоява за демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ, което обаче се отхвърля от Русия, която заявява, че подобен ход би бил опасен, защото руските военни пазят централата от украински обстрел. Идеята за зона без военни около централата се поддържа и от генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

Украйна обвинява Русия, че е разположила въоръжение и боеприпаси в ядрената централа и де факто е минирала реакторите. Тези твърдения се потвърждават от верифицирани сателитни снимки и вътрешна информация. Но представителят на Русия в ООН Василий Небензя е категоричен, че такова нещо няма и по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията заяви, че може да покаже снимки, които доказват неговата теза. 

На този етап радиационният фон около централата е в норма, коментират и от "Енергоатом", украинския оператор на централата, и от руското Министерство на отбраната. Киев обвини руските военни, че обстрелват град Николаев с въоръжение, разположено във и около ядрената централа, допълва още CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още