fallback

Китайска компания проучва преноса на космическа соларна енергия към Земята

Longi ще създаде лаборатория, която ще работи по прилагането на соларната технология към космическите програми на Китай

11:40 | 16.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Longi Green Energy Technology Co., най-големият производител на соларни технологии в света, ще изпрати панели в космоса като първа стъпка от своите планове за тестване на възможността за използване на слънчевата енергия в орбита и пренасочването ѝ обратно към повърхността на Земята, пише Bloomberg.

Базираният в Сиан, Китай, гигант в производството на чиста енергия, който помогна на страната да доминира в соларната индустрия и да намали разходите, ще проучи и използването на своите продукти в по-сурова среда и ще оцени тяхното приложение при космическите програми.

Решението на Longi да създаде лаборатория, фокусирана върху задачата, може да бъде първа стъпка в сътрудничеството на слънчевия сектор с космическата програма на Китай и да даде тласък за разработването на съоръжения, генериращи енергия извън планетата, изтъква Ву Джъдзиен, президент на Китайската космическа фондация, подкрепяна от правителството агенция в рамките на Китайската национална космическа администрация.

Перспективата за използване на слънчева енергия, генерирана в космоса, привлича вниманието на индустрията и академичните среди, защото обещава да премахне основния недостатък на технологията - панелите не работят ефективно на тъмно - като ги постави в орбита с неограничен изглед към слънцето.

Китайски учени от Университета в Сиан заявиха по-рано тази година, че са тествали успешно модел на технология, предназначена да пренасочва слънчева енергия от космоса. Техният проект улавя слънчевата светлина високо над земята, преобразува я в микровълнови лъчи и я предава през въздуха до приемна станция на земната повърхност, за да бъде преобразувана в електричество. Това е процес, за който се надяват, че може да бъде разширен, за да покрие голямото разстояние между орбиталните панели и повърхността.

Учени от Калифорнийския технологичен институт също започнаха космическа соларна програма след предоставяне на безвъзмездна помощ от 100 милиона долара през 2013 г., докато други страни, включително Япония, Русия и Индия, също проучват възможностите на технологията.

Новата лаборатория на Longi също разглежда планове за създаване на сателити за енергиен мониторинг и екологична проверка от космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 16.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още